Home 1 2
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (2)

De veelzijdige aktiviteiten van de gebroeders Van Paridon

De familie Van Paridon zou in 1900 begonnen zijn in een boerderijtje in de Potgieterstraat in Amsterdam. Rond 1905 openden de broers Pieter (1876), Peter (1885) en Hendrik Van Paridon (1887) een atelier in de Rozenstraat 52 in de Jordaan, waar zij gipsbeelden maakten van componisten en mythologische figuren. Later gingen de Van Paridons, afkomstig uit een katholieke familie uit Baarn, over op religieus beeldhouwwerk. Grote kerkbeelden onder de naam ‘Paridur’ en kleinere beelden voor de huiskamer. De grote kerkbeelden vonden niet alleen hun weg in Nederland, een aanzienlijk deel ging naar het buitenland. Na het overlijden van Peter van Paridon in 1928 openden de twee overgebleven broers in mei 1929 de winkel op de N.Z. Voorburgwal onder de naam ‘Van Paridons’s Religieuze Kunsthandel’. Het atelier in de Rozenstraat werd uitgebreid met de nrs 44-48. Na de oorlog gingen zij ook brandschilderen, eerst opalinen en later glas-in-lood.

Tweede generatie: Pieter en Joop van Paridon

In 1956 overleed Hendrik, de laatste van de drie broers, waarna de tweede generatie Pieter en Joop van Paridon aantrad. De broers werkten samen met beeldhouwers, als Jan Verdonk uit Den Bosch, die beelden ontwierp in Toorop-stijl. In de jaren zestig maakte de winkel, vlakbij het Spui, roerige tijden door. Herhaaldelijk werden er door actiegroepen stenen door de ruiten gegooid. Om in de tijd van ontkerkelijking het hoofd boven water te houden, werd de collectie religieuze kunst noodgedwongen aangevuld met kunstnijverheidsartikelen en halfedelstenen. In 1980 werden de ateliers in de Rozenstraat verkocht en ging de winkel op de Nieuwezijds Voorburgwal zelfstandig verder onder leiding van Joop van Paridon en zijn vrouw Gertrude.

Winkel niet langer in schemer gehuld

Na de overname in 2001 door de monniken van de Benedictijner Abdij van Egmond is de winkel niet langer in schemer gehuld, maar royaal verlicht en aangepast aan de behoeften van deze tijd. Het oorspronkelijke assortiment is aanzienlijk uitgebreid met boeken over geloof, spiritualiteit en filosofie, waarbij bekende auteurs als Huub Oosterhuis en Anselm Grün een prominente plaats innemen. In de schappen staan flesjes ‘Egmondse Tripel Sancti Adalberti’, ambachtelijk gebrouwen bier met lindebloesem van de Adelbertusakker en biologisch geteelde granen. Verder nog allerlei producten afkomstig van andere abdijen als trappistenbier, wijn, honing en zeep. In het souterrain staan kerstgroepen opgesteld, in traditionele en moderne stijl, vanouds een specialiteit van Van Paridon. De kerststallen en kerstgroepen worden veelal met de hand vervaardigd in kloosters in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk. Foto H. Wijnne, 2007

Winkel van de Gebr. van Paridon is niet meer

De dames Patricia en Machteld Honig, opvolgers van de Gebr. van Paridon, die de zaak in 2001 op hun beurt overdroegen aan de monniken van de Abdij van Egmond, wisten het zeker: ‘Zolang het geloof bestaat, bestaat Van Paridon. Van Paridon gaat pas dicht na de laatste kerk.’ Maar die vlieger ging niet op. Precies tien jaar later bleek de winkel niet meer rendabel te zijn en ging eind december 2011 alsnog voorgoed dicht. En ja… kerken bestaan nog, al zijn het er niet veel meer. Verkoper M. van den Ham: ‘Alles wat met de kerk te maken heeft loopt terug. Nieuwe generaties zijn minder geinteresseerd in het geloof en de verzamelaars verdwijnen’.

Naakt met gewaad. Gemaakt van gips of een compositie die daar op lijkt, en bronskleurig gepatineerd. Hoogte 35 cm. Wonderschone klassieke stilering. Met monogram GvP, wat staat voor Gebr. Van Paridon en wel uit de vroegste periode in het atelier in de Rozenstraat. Uit de collectie van ‘De Pronckkaemer’ in Eindhoven. Zie www.pronckkaemer.nl

Klik voor vergroting

Interieur van de winkel van de Gebr.Van Paridon. Foto Stadsarchief 1981

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Egmondse Abdijkaarsen

De monniken van de Abdij van Egmond begonnen in 1945 met het maken van kaarsen voor kerken en kloosters, waarmee zij in hun levensonderhoud konden voorzien. Aanvankelijk werden er alleen maar kerkkaarsen gemaakt, maar langzaam groeide de productie uit tot een breed assortiment. Nu zijn er kaarsen voor tal van gelegenheden zoals doop- en huwelijkskaarsen en noveenkaarsen. Ook kunnen de kaarsen beschilderd worden met eigen tekst.

Bijzondere heiligen

Er zijn klanten die naar een beeld zoeken van een speciale heilige. Antonius van Padua bijvoorbeeld, die vaak wordt aangeroepen als je iets kwijt bent. Dan bid je: ‘Heilige Antonius beste vrind, maak dat ik mijn portemonnee weer vind’. Op dit moment (crisisjaar 2011) is Jozef de timmerman erg in trek. Hij is de patroonheilige van huiseigenaren en hun gezinnen en mensen hopen dat de aanwezigheid van zijn beeltenis hun huis sneller doet verkopen.

Nieuwe bestemming

In juli 2012 opent André Duijves in het door de Abdijwinkel, v/h Gebr.Van Paridon, verlaten pand zijn winkel ‘Gastronomie Nostalgie en Bestekhuis’, eerder gevestigd aan de overkant N.Z. Voorburgwal 304.


tekst: januari 2012

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten