Home 1 2      
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (1)

De Mof nog een echte ouderwetse winkel

In 2010 bestaat de firma De Mof op de Haarlemmerdijk 125 jaar. De oprichter was Heinrich Friederich Ferdinand Holzhaus, kortweg Ferdinand genaamd, geboren in het Duitse Quakenbruck. Van 1882-1885 was hij in de leer in een winkel voor bedrijfskleding in Gouda op de Grote Markt, waar hij ’s nachts letterlijk onder de toonbank sliep. In maart 1885 kon hij in Amsterdam het winkelpand met bovenwoning op de Haarlemmerdijk 111 huren en begon hij zijn eigen winkel met atelier gespecialiseerd in ‘Werkmansgoederen en Gemaakte Ondergoederen’. In 1888 trouwde hij met zijn’ winkeldame’ Emma de Haas. Zij kregen negen kinderen: Clemens, Walther, Ferdinand, Arthur, Virginia, Ewald, Blanche, Otto en Lily. In 1912 kocht Ferdinand het pand Haarlemmerdijk 109. Ruim 100 jaar bleef ‘De Mof ’ in handen van drie generaties Holzhaus. In september 1990 werd de winkel overgenomen door de huidige eigenaar Ruud van Doorn.

Ferdinand Holzhaus ‘de Mof’

Destijds werden vooral in het westen van Nederland de uit Duitsland afkomstige Westfaalse immigranten ‘moffen’ genoemd. Ook Ferdinand kreeg al snel in de Jordaan de bijnaam ‘de Mof ’. Pas in 1922 na het overlijden van Ferdinand en zijn vrouw Emma werd door de kinderen de zaak omgezet in een N.V. en kreeg de winkel officieel de naam F. Holzhaus’ Manufacturenhandel ‘De Mof’, ter nagedachtenis aan hun vader die door de Jordanezen zo werd genoemd. Uiteindelijk werden alle kinderen uitgekocht, zodat alleen Arthur en Blanche overbleven. Arthur Holzhaus en Han Hiltemann, echtgenoot van zijn zuster Blanche, werden directeur. Zij openden filialen in de Binnen Bantammerstraat 16 en in de J.P. Heijestraat 103, die na een paar jaar weer werden opgeheven. Vervolgens werd de zaak op de Haarlemmerdijk fors uitgebreid met de nummers 107 en 111.Van de negen kinderen van Arthur werd alleen Ewald klaargestoomd om het bedrijf over te nemen. De Hiltemann’s hadden drie zonen maar geen van hen werd opvolger. Ewald kwam in 1957 in de zaak en was van 1970-1990 enig directeur. Daarna nam Ruud van Doorn het bedrijf, met handhaving van de bijnaam ‘ De Mof’ over.

Twee monumentale pandjes

De winkel is gevestigd in twee monumentale pandjes op Haarlemmerdijk 107 en 109. Beide hebben nog hun eigen ouderwetse houten winkelpui. Boven de winkelpui van nr. 109 is een 17de eeuwse gevelsteen met daarop een grote kerk, wat huizen en op de voorgrond in de haven twee zeilscheepjes, voorstellende het middeleeuwse vestingstadje Sluys in Zeeuws Vlaanderen. De interieurs van de winkels zijn later samengevoegd. De Mof is wat je noemt een gezellige ouderwetse winkel. Een donkerbruine pijpenla met planken vloer en open wandkasten die reiken tot aan het plafond. Twee toonbanken en een oude National Kassa.

Het assortiment door de jaren heen

Toen oprichter Ferdinand hier in 1885 op de Haarlemmerdijk begon, was het een buurt vol scheepvaartactiviteiten door de directe ligging aan het IJ. Vandaar dat Holzhaus zeemansuitrustingen verkocht en ketelpakken. Maar ook pilo pakken voor de kolenman en timmermansbroeken en vesten van Engels leer. Hij naaide Manchester stratenmakersbroeken voor f 2.75 en voor een hele zware kwaliteit betaalde je f 5.50. De broek kon ook op maat geleverd worden zonder prijsverhoging, maar dan moest er wel 50 cts vooruit betaald worden. Wat een prachtige tijd! Ferdinands opvolgers breidden het assortiment uit met ondermeer kruideniers- en slagersjassen, matrassentijk en bakkersdril, Jaeger ondergoed, baaien borstrokken, corsetartikelen en jachtvesten.

Klettervest een echt ‘cultjasje’

De Mof verkoopt nog steeds bedrijfskleding als werkbroeken, overalls, kokskleding, doktersjassen en zelfs stofjassen, die alleen nog op het toneel gedragen worden, begrijpen we. Eén van de oudste artikelen is het Manchester Klettervest, ook wel werkmansjasje of kolenmanjasje genoemd. Dat is een echt ‘cultjasje’ geworden, zegt Gemma. Maar ook de jopper van Henk Biesot’s Watersportkleding in Leiden, de enige die joppers maakt in Nederland, en ook houtje-touwtjejassen. En natuurlijk de bonker, caban of schippersjas van de Franse firma Beaudouin. Verder zijn hier alle topmerken jeans te vinden, inclusief damesspijkerbroeken van Mac. Heel aantrekkelijk zijn ook de wollen mutsen en handgebreide vesten en truien van Inti, afkomstig uit Ecuador. De sfeer in de winkel is gemoedelijk. Het is er een voortdurend komen en gaan. Gemma van Doorn, de vrouw van de huidige eigenaar en Wilma Rietkamp, die hier inmiddels al 30 jaar werkt, hebben voor elke klant persoonlijke aandacht. Een vader met zoontje van vijf zoekt een overall voor de kleine. Een andere vader komt binnen met een babywagen en wil snel even een ‘cool’ jack met bontkraag passen, maar het gehuil van de baby gooit roet in het eten. Geïrriteerd doet hij het jack weer uit en verlaat de zaak. Een oudere klant zoekt een stevige werkbroek voor in de tuin. Op een professionele Pfaff naaimachine achter in de winkel wordt zijn broek zonder extra kosten binnen 10 minuten op de juiste lengte gemaakt, zodat hij niet nog eens terug hoeft te komen.

Interieur winkel Haarlemmerdijk 109. Foto Stadsarchief oktober 1991

Haarlemmerdijk 109 met gevelsteen ‘De Stad Sluys’. Foto november 2009

Haarlemmerdijk 107. Foto november 2009

Gemma van Doorn.

Wilma Rietkamp, al ruim 30 jaar in dienst bij De Mof. Foto’s november 2009

Klik voor vergroting

Reclamefolder met portret van oprichter Ferdinand Holzhaus. 1912

Hofleverancier

In 2010 bestond De Mof 125 jaar. Ter gelegenheid daarvan reikte burgemeester Eberhard van der Laan, namens koningin Beatrix, op vrijdag 29 april 2011 het predikaat Hofleverancier uit aan eigenaar Ruud van Doorn.

Ferd Holzhaus

Arthur Holzhaus, een van de zonen van de oprichter van De Mof, was vanaf 1922 als directeur werkzaam in de zaak op de Haarlemmerdijk. Zijn oudste zoon Ferdinand begon in 1946 een manufacturenwinkel in de Dapperstraat, in 1978 voortgezet door zijn zoon Ferdinand jr. In 1990 ging Ferd zijn klanten achterna en vestigde zich aan de Kolkstraat 2-4 in Purmerend. Hij is de laatste van de familie Holzhaus in de textielbranche.

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten