Home
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel

De ondergang van de op een na oudste sigarenwinkel

Het piepkleine winkeltje van tobacconist J.C. IJkhout, sinds de oprichting op de hoek van de Kalverstraat en de Sint Luciënsteeg, viel nauwelijks op temidden van de overweldigende hoeveelheid kleding- en schoenenwinkels in de Kalverstraat. Het was niet de oudste tabaks- en sigarenwinkel van Amsterdam, dat is P.G.C.Hajenius (1826) op het Rokin. Wel was het de oudste winkel van de Kalverstraat. Sigarenwinkelier J.F. Verster zou de eerste eigenaar geweest zijn, hij wordt in ieder geval genoemd in het Adresboek van Amsterdam van 1855. In het uitgesleten granito stoepje bij de entree, waar ontelbare sigarenliefhebbers hun voetstappen hebben liggen, is nog net de naam te lezen van één van zijn opvolgers rond 1900, Joh. Kesting & Co. Deze had ook een winkel op de Stadhouderskade 77/hoek Ferdinand Bolstraat. In de jaren veertig werd J.C. IJkhout eigenaar. Ger Hoenson kwam eind jaren zestig bij hem in dienst en was sindsdien meer dan veertig jaar hét vertrouwde gezicht achter de toonbank.

De zoveelste souvenirwinkel

De twee ruime etalages ter weerszijden van de ingang op de hoek, staan in geen enkele verhouding tot de afmetingen van het winkeltje zelf, waar hooguit vier klanten kunnen staan. De oorspronkelijke winkelpui is rond 1900 vervangen door een Jugendstil pui. In een zwarte glazen rand boven de etalage staat in vergulde letters: Geïmporteerde Havana Sigaren. Het pand is een Rijksmonument en dateert uit het eerste kwart van de 18e eeuw. Verder is er over het monument weinig bekend. Wel is er alles aan gedaan om dat wat er nog van rest verder te ontsieren. Zo zit er uitgerekend vlak naast het beeldje van de Moor met tulband en sabel, een alarminstallatie. In de etalages is een grote collectie sigaren uitgestald, waaronder Amsterdamse Cigarillo’s, Amsterdamse Rokertjes van Vorstenlander en Real Cuba Cigars. In het donkerbruine winkelinterieurtje staat een grote koelvitrine met frisdranken. Dat is voor de toeristen. Verder verkoopt meneer Hoenson sigaretten, pijptabak, aanstekers van Dunhill en Zippo, tabakspijpen o.a. die van Royal Dutch, horloges, souvenirs, versnaperingen en veel grappen. Want alleen leven van de verkoop van tabaksartikelen kan allang niet meer sinds de waarschuwing dat ‘Roken u en anderen ernstig in gevaar brengt’. In november 2009 werd door de nieuwe eigenaar het originele interieur van deze oudste nog bestaande winkel in de Kalverstraat gesloopt, om ruimte te maken voor de zoveelste souvenirwinkel.

Klik voor vergroting

Ger Hoenson meer dan veertig jaar achter de toonbank van tabacconist J.C. IJkhout

Klik voor vergroting

Glas-in-lood etalageramen aan de binnenzijde. In november 2009 zijn de laatste restanten van het oorspronkelijke winkelinterieur afgebroken.

Klik voor vergroting

Nisje met beeld van een Moor met tulband en sabel met in de hand een door de vorige eigenaar toegevoegde nieuwe tabakspijp. H. Wijnne 2007

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten