Rokin 92-96          1012 KZ Amsterdam          t: + 31 20 6237494          e: [email protected]          w: www.hajenius.com
Het Huis Hajenius Sigaren en Tabak
Sinds 1826

Hajenius, begonnen in 1826 in de Warmoesstraat bij de Dam en sinds 1915 gevestigd aan het Rokin, is de oudste sigaren – en tabakszaak van Amsterdam. Ook al stonden 132 jaar lang vier generaties van de familie Nijman aan het roer, de zaak draagt nog steeds de naam van de oprichter Pantaleon Gerhard Coenraad Hajenius. Hajenius voorzag diverse Europese vorsten van superieure sigaren en tabak en in 1851 verleende koning Willem III hem het predikaat hofleverancier. In 1869 verhuisde Hajenius naar de Dam/hoek Rokin. In 1914 moesten het Huis Hajenius en alle andere huizen tussen Kalverstraat en Rokin wijken voor de bouw van het kledingmagazijn van Peek & Cloppenburg. Zo werd Hajenius opnieuw gedwongen te verkassen. Ditmaal naar het Rokin 92 – 96. Ook daar bouwde Hajenius met zijn exclusieve assortiment een internationale klantenkring op. Bloeiperiode lag tussen de beide wereldoorlogen. De Twentse textielaristocratie was een belangrijke categorie van afnemers en ook de Rooms Katholieke geestelijkheid. Kapelaans, rectors en pastoors, ze hadden allemaal een Hajenius-kistje op tafel staan. De echte Hajenius sigaren al jaren een Nederlands merk, worden behalve op het Rokin, in binnen – en buitenland verkocht bij uitgezochte concessionaires, hotels en restaurants. In de Heerenkamer van Hajenius achter de winkel, worden regelmatig cursussen gegeven over hoe je op de beste wijze kunt genieten van een goede sigaar. Je kunt er in een aparte ruimte bij een kopje koffie een sigaar uitproberen en daar terloops een boek raadplegen uit wat wel de grootste bibliotheek over sigaren en tabak in Europa wordt genoemd. Hajenius verkoopt prachtige humidors, om thuis de kostbare rookwaar onder de juiste klimatologische omstandigheden te bewaren.

Zowel het in traditionalistische stijl opgetrokken gebouw aan het Rokin als het schitterende art deco winkelinterieur werden in 1914 ontworpen door de architecten de Gebroeders Dolf en Jo van Gendt. Het winkelinterieur verkeerd als een van de weinige uit deze periode, nog vrijwel helemaal in de oorspronkelijke staat en heeft de allure van een museum. Vandaar de naam ‘Het Huis Hajenius’. Zowel het gebouw als het interieur behoren tot de groep van 200 nieuwe rijksmonumenten. Sinds 2010 is Hajenius eigendom van de Scandinavian Tobacco Group.

Lees verderTerug naar homepage