Home 1 2         
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (2)

Van Amersfoortse mansborstrokken naar corporate wear

Na het overlijden van de oprichter Bernard Determeyer in 1948, overleed in 1950 plotseling ook zijn neef Richard Hubertus. Diens zoon en beoogd opvolger, Richard Reinhold Determeyer, was toen pas zestien. Zeven jaar later kon hij alsnog zijn vader opvolgen in de directie. In 1966 werd een filiaal geopend in Rotterdam en in 1972 kwam er nog een speciaalzaak bij voor water-en wintersportkleding op het Gelderlandplein 28 in Amsterdam. Het verdwijnen van stoomvaartmaatschappijen als de Koninklijke Nederlandse Scheepvaart Maatschappij (KNSM), de Stoomvaart Maatschappij Nederland en de Verenigde Nederlandse Scheepvaart Maatschappij begin jaren zeventig van de vorige eeuw, leidde bij Determeyer tot een gevoelig omzetverlies. Door de maatschappelijke veranderingen in die tijd, raakte beroepskleding in diverse bedrijfstakken sowieso in diskrediet. Zelfs de huisarts trok zijn witte jas uit. Dat schiep teveel afstand vond men. De bloeitijd van weleer was voorbij. Veel winkels in vakkleding zoals Brummelkamp, Immink, Herbermann, Lagermann & Wiggemann en Kors & Mohrmann verdwenen. Determeyer overleefde. Wel werd de productie in 1961 overgebracht naar Vlijmen in Brabant.

Beroepskleding raakt weer in de mode

Determeyer verhuist in 1986 naar de huidige zaak aan de Ceintuurbaan. Door levering aan grote binnen – en buitenlandse cruiseliners en aan de Amsterdamse rondvaartboten, maakt het zeevaartuniform met alle bijhorende uitmonsteringen opnieuw een belangrijk deel uit van de omzet. Binnen de gezondheidszorg is Determeyer ook al jaren een begrip. Langzaam maar zeker zien veel bedrijven weer het belang in van ‘corporate wear’ (representatieve kleding), die bijdraagt aan de professionele uitstraling van diverse beroepen.

Richard Determeyer: ‘ Vanaf 1943 was voor de oude binnenstad de luchtbeschermingsdienst ingesteld. Mijn vader werd blokhoofd en samen met de mannelijke personeelsleden vormden zij de ‘brandweerploeg’. Bij luchtalarm ging de ploeg naar het dak van onze winkel op de Oudezijds Voorburgwal 31-35 om te kijken waar de bommen zouden gaan vallen, en om eventueel hulp te bieden. De overlevering zegt dat ze het prachtig vonden met mijn vader voorop. Alarm was een leuke onderbreking, want er was weinig te doen in de zaak in die tijd. Gelukkig is er nooit iets gebeurd.’ In het midden, rechts naast de man met bril, de vader van Richard Determeyer. De man met bril, zo hoorden wij onlangs, is Dirk Cozijnsen. Fotobureau Jan Schiet, Amsterdam 1944. Archief R. Determeyer.

Bronnen

Richard R. Determeyer

sluiten

H.J. Wijnne februari 2007

sluiten

Afdeling bontmantels op de tweede etage. De klanten zochten zelf niets uit. In de paskamer kwam de verkoopster met háár keuze. De dames deden er soms wel twee dagen over, voordat ze tot een beslissing kwamen. ca.1938

sluiten

sluiten

Magazijn ‘De Gouden Bril’ Wijde Kapelsteeg 1.Tekening A. Middendorp 1896. Collectie Schmidt Optiek

sluiten

Magazijn ‘De Gouden Bril’ Wijde Kapelsteeg 1.Tekening A. Middendorp 1896. Collectie Schmidt Optiek