Home 1 2         
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (1)

Van Amersfoortse mansborstrokken naar corporate wear

Bij Determeyer kun je al meer dan honderd jaar terecht voor beroepskleding. Daarnaast ben je hier ook op het juiste adres voor een ouderwetse duffelse zeilbonker of een montycoat (houtjetouwtje- jas), voor een warme schipperstrui, een zuidwester, een zwart Manchester jack met ritsen of voor van die ouderwetse rood of blauw geblokte keukendoeken. De langste tijd van zijn bestaan was de winkel van Determeyer gevestigd op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal 33 – 35 / hoek Korte Niezel 2. Het was een oude vertrouwde zaak, daar op de Wallen, met een uitgebreid assortiment uniformen en bedrijfskleding. Voor bijna elk beroep had Determeyer voor de oorlog wel een passende outfit. Letterzetterskielen, kruideniersjasjes, rood-wit gestreepte huisknechtenjasjes, kelnervestjes, kantoorjasjes, noem maar op. Logisch dat een zaak zo dicht bij de haven ook veel kleding leverde aan de koopvaardij. De winkel verhuisde, mede door de toegenomen drugsoverlast in de buurt, in december 1985 van de Oudezijds Voorburgwal naar de Ceintuurbaan. In januari 2007 droeg Richard Reinhold Determeyer na een halve eeuw de zaak over aan Jan van Ravesteijn, zijn medevennoot sinds 1995. Update: In februari 2009 verhuist Determeyer naar Rijnstraat 10. In juli 2010 wordt Determeyer overgenomen door Jebor BV en gaat verder onder de naam Determeyer 1893/Jane Barnie, bedrijfskleding.

Oprichter Bernard Florence Richard Determeyer (1867 – 1948)

De oprichter van dit familiebedrijf was de Duitse immigrant Bernard Florence Richard Determeyer, een boerenzoon uit het dorpje Alstedde in Noordrijn – Westfalen. Hij kwam in 1890 naar Amsterdam, waar hij werk vond in het pas geopende ‘Magazijn van Heren – en Kinderkleding’ van Bernard Wöstmann op de hoek van de Geldersekade en de Stormsteeg. Drie jaar later al kon hij even verderop een pand kopen op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal 33 / hoek Korte Niezel 2, waar hij zijn eigen winkel opende onder de naam ‘Magazijn De Korte Niezel’. Hij leverde ‘Uitrustingen voor Oost- en West Indiën en Goederen naar Maat’ en vervaardigde alles in eigen ateliers. In de plakboeken van de firma, waarin de historische feiten op een rijtje zijn gezet, kwamen we uit die beginperiode een advertentie tegen met in de aanbieding de oerdegelijke ‘Amersfoortse Mansbroeken en Mansborstrokken, Flanellen en Graslinnen vrouwenhemden met kantjes en Baaien hemden en broeken.’ Determeyer ging zich al snel toeleggen op de Amsterdamse koopvaardij. Men ging aan boord om de maat te nemen en om de uniformen af te leveren. Nog lang werd de vaderlandse traditie in ere gehouden om de eerstejaars – leerlingen van de zeevaartscholen thuis in het bijzijn van hun moeder hun eerste uniform aan te meten. In 1927 opende Determeyer een filiaal voor uniformen in het KNSM-gebouw aan de Levantkade 6.

Richard Hubertus Determeyer

Bernard Determeyer had geen kinderen, vandaar dat in 1920 een zoon van zijn broer in de zaak kwam. Richard Hubertus Determeyer nam in 1937 de leiding over. Inmiddels was het bedrijf enorm gegroeid. De firma had in haar gloriedagen 150 man personeel. Naastgelegen panden werden aangekocht en verbouwd. In 1929 werd het oorspronkelijke winkelpand op de hoek van de Korte Niezel afgebroken, waarna een veel groter pand verrees, door samenvoeging van de nrs 33 en 35 van de Oudezijds Voorburgwal. In het kolossale pand waren de afdelingen bedrijfskleding, sportkleding, horeca-uniformen en tropenkleding verdeeld over drie verdiepingen. De confectiefabriek was gevestigd op de Oudezijds Voorburgwal 27 – 29, doorlopend naar de Oudezijds Achterburgwal 20 – 24. In die tijd werden ook meerdere filialen geopend, zoals in Weesp, Landsmeer en Vlissingen.

De winkel van Determeyer op de Oudezijds Voorburgwal 33-35/hoek Korte Niezel 2: linksboven de afdeling vakkleding op de begane grond en rechtsboven de afdeling tropenuitrustingen op de eerste etage. De confectiefabriek van Determeyer op de Oudezijds Voorburgwal 27-29: linksonder de snijzaal en rechtsonder het naaiatelier. Foto’s Wim Loopuit, Amsterdam 1932. Archief R. Determeyer.

Ouderwetse vakkleding

Bagagistensloven, bakkersbroeken, boekdrukkers,- letterzetters,- meubelmakers,- slagers en schilderskielen, doktersjassen, huisknechtenjasjes, Javanenjasjes, kantoorjasjes, kelnervestjes, keper jassen en broeken, ketelpakken, kruideniersjasjes, lustrejasjes, magazijn- en fabriekskleding, Manchester jasjes, monteurs- en machinistenkleding, oliejassen, overalls, schipperstruien in blauw en zwart, serveerstersschortjes, katoenen sloven met stuk (schorten met bovenstuk) in unikleuren of in fijn blauw-wit of rood-wit streepdessin, stofjassen, verpleegstersuniformen en werkmanspakken.

Hedendaagse bedrijfskleding

Voor gezondheidszorg, transporteurs, mensen van de beveiliging, uitvaartverzorgers, hotelmanagement, leerlingen van horeca – en banketbakkersscholen en maritiempersoneel. Zeiljoppers, overalls, promowear, werkbroeken – en schoenen, Wrangler spijkerbroeken, windjacks, echte zeeduffel jassen (bonkertje), representatieve costuums voor horeca, begrafenisonderneming, hotelschool en bewaking.

Klik voor vergroting

De winkel van Determeyer op de Oudezijds Voorburgwal 33 – 35 / hoek Korte Niezel 2. De ateliers van Determeyer waren op de Oudezijds Voorburgwal 27 – 29, doorlopend naar de Oudezijds Achterburgwal 20 – 24. Om die makkelijk en droog te kunnen bereiken werd in 1929 over de Korte Niezel heen een overloop gebouwd. Die is er nog steeds. Foto 1930.

sluiten

De winkel van Determeyer op de Oudezijds Voorburgwal 33 – 35 / hoek Korte Niezel 2. De afdeling vakkleding op de begane grond. Foto Wim Loopuit, Amsterdam 1932. Archief R. Determeyer.

sluiten

De eerste etage met ondermeer tropenuitrustingen. Zie hutkoffers en tropenhelm. Foto Wim Loopuit, Amsterdam 1932. Archief R. Determeyer.

sluiten

De confectiefabriek van Determeyer op de Oudezijds Voorburgwal 27 – 29. De snijzaal. Foto Wim Loopuit, Amsterdam 1932. Archief R. Determeyer.

sluiten

Het naaiatelier. Foto Wim Loopuit, Amsterdam 1932. Archief R. Determeyer.

sluiten

Magazijn ‘De Gouden Bril’ Wijde Kapelsteeg 1.Tekening A. Middendorp 1896. Collectie Schmidt Optiek

sluiten

Magazijn ‘De Gouden Bril’ Wijde Kapelsteeg 1.Tekening A. Middendorp 1896. Collectie Schmidt Optiek

sluiten

De winkel van Determeyer op de Oudezijds Voorburgwal 33 – 35 / hoek Korte Niezel 2. De ateliers van Determeyer waren op de Oudezijds Voorburgwal 27 – 29, doorlopend naar de Oudezijds Achterburgwal 20 – 24. Om die makkelijk en droog te kunnen bereiken werd in 1929 over de Korte Niezel heen een overloop gebouwd. Die is er nog steeds. Foto 1930.