Home 1 2 3 4   
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (3)

Het interieur van de optiekzaak

De forse houten winkelpui loopt zowel aan de Rokinzijde als aan de kant van de Wijde Kapelsteeg door tot de tweede verdieping en wijkt qua stijl wel heel erg af van de overige architectuur. De winkelinrichting die in 1918 door de nu nog steeds bestaande firma J.B. Hillen, meubelmakers en stoffeerders werd uitgevoerd, is nog voor een belangrijk deel in de oorspronkelijke staat. De vitrinekasten langs de wand, de vele smalle brillenlaatjes daaronder en de toonbank zijn gemaakt van Cubaans mahonie. Een kostbare houtsoort, die in tegenstelling tot het goedkopere eiken, in interieurs maar weinig werd toegepast. Toonbank en kasten zijn met kleine ornamentjes versierd. De drie pastafels werden jaren later in dezelfde stijl gemaakt. De winkel en het kantoor op de eerste verdieping hebben prachtige glas-in-lood bovenlichten, gemaakt door glazenier J.W. le Nobel

Renovatie interieur

In de jaren 2000/2001 is onder leiding van architect Manfred Kausen het hele pand verbouwd, en aangepast aan deze tijd. De winkel werd gerenoveerd. De oorspronkelijke bedrukte stof waarmee de wanden waren bedekt is vervangen door handgemaakt goudreliëf behang. Ook het vakkenplafond is weer in de oude staat teruggebracht. Nieuwe hanglampen laten het bijzondere interieur nu heel mooi uitkomen.

Kantoren, magazijn – en monsterkamers

In het grote pand aan het Rokin waren van meet af aan gevestigd de kantoren, de magazijn – en monsterkamers, de elektrische slijperij van de firma Schmidt en een portierswoning. In de jaren vijftig kwam in het pand op het Rokin een filiaal van Oculenti. Dit eerste contactlenzeninstituut in ons land werd opgericht door Schmidt en een aantal andere opticiens in Nederland. In 1955 verhuisde de slijperij naar de Jacob van Lennepkade en in 1974 werd deze evenals de groothandel naar het industrieterrein in Amstelveen overgebracht. Beide afdelingen werden in 1977 verkocht.

Klik voor vergroting

Het oorspronkelijke interieur van de winkel, zoals dat in 1918 werd uitgevoerd door de firma J.B. Hillen. Archief Schmidt Optiek.

Klik voor vergroting

Winkelpui Schmidt Optiek, hoek Rokin en Wijde Kapelsteeg. Foto: Hanno Giethoorn.

Klik voor vergroting

Interieur van de winkel na de restauratie door architect Manfred Kausen in 2001. Foto: Hanno Giethoorn.

Klik voor vergroting

De brillenlaadjes. Foto: Hanno Giethoorn.

Klik voor vergroting

Toonbank. Foto: Hanno Giethoorn.

Hillen Interieur Architectuur sinds 1847

Onder de naam Hillen Interieur Architectuur bestaat deze firma nog steeds en is gevestigd in de Van Baerlestraat 110. Eerder zat Hillen op het Rokin 154-156 en nog eerder op het Damrak 66 – 67. Johannes Baptista Hillen begon in 1847 een meubelmakers-, behangers- en stoffeerdersbedrijf. Tot 1948 werd de zaak gedreven door de familie Hillen. De stijl van het winkelinterieur van Schmidt doet nog het meest denken aan de interieurontwerpen van architect K.P.C. de Bazel (1869-1923), na Berlage de belangrijkste architect in die tijd. Niet alleen interieurs, ook diverse gebouwen in Amsterdam zijn van zijn hand. Bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de ‘Nederlandsche Handel Maatschappij’ aan de Vijzelstraat gebouwd tussen 1919 – 1926, waarvan het interieur destijds ook door Hillen werd uitgevoerd. In maart 2007 zullen het Gemeentearchief Amsterdam en het Bureau Monumenten & Archeologie van Amsterdam hier hun intrek nemen.

Bril: Hulpmiddel ter verbetering van het gezichtsvermogen bestaande uit twee in een montuur gevatte lensglazen die men voor de ogen plaatst. (van Dale)

sluiten

Het oorspronkelijke interieur van de winkel, zoals dat in 1918 werd uitgevoerd door de firma J.B. Hillen. Archief Schmidt Optiek.

sluiten

Winkelpui Schmidt Optiek, hoek Rokin en Wijde Kapelsteeg. Hanno Giethoorn.

sluiten

Interieur van de winkel na de restauratie door architect Manfred Kausen in 2001. Hanno Giethoorn.

sluiten

De brillenlaadjes. Hanno Giethoorn.

sluiten

Toonbank. Hanno Giethoorn.

sluiten

Magazijn ‘De Gouden Bril’ Wijde Kapelsteeg 1.Tekening A. Middendorp 1896, Collectie Schmidt Optiek.

sluiten

Voor kinderen richtte De Bonneterie zich vooral op de Engelse mode met de Norfolk – pakjes en de legendarisch geworden matrozenpakjes van blauwe Cheviot of witte James, zoals die ook door de kinderen van het Engelse koningshuis werden gedragen. Uit een reclamefolder, 1913.