Home 1 2 3
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (3)

Van hangende naar liggende presentatie

In de jaren vijftig schakelden veel winkels langzaam over naar een systeem van zelfbediening. Ook de winkel van Peek & Cloppenburg aan de Dam werd in dat kader diverse malen gemoderniseerd. In 1991 vond er een ingrijpende verbouwing plaats in het gebouw op de Dam. De winkel ging elf maanden dicht. Op de eerste plaats werd het gebouw zelf grondig schoongemaakt. De gevels zaten onder een dikke laag roet en ook de duiven hadden hun verwoestend werk gedaan. Het gebouw leek na deze schoonmaakbeurt weer als nieuw en de gebeeldhouwde versieringen in de gevels waren ineens weer zichtbaar. De winkelruimte werd verdubbeld en de oorspronkelijke etalagekasten verdwenen. De hoofdingang aan de Damzijde ging dicht, alleen de ingang op de hoek Dam/Kalverstraat werd gehandhaafd. De roltrappen werden verplaatst tot vlak voor de etalageramen en midden in de verkoopruimte kwam een glazen liftkoker. Op de 2e verdieping kwam een brasserie/coffeebar, het DamCaVé, naar ontwerp van Jan des Bouvrie, maar dat was geen lang leven beschoren. Op de bovenste verdiepingen kwam Madame Tussaud Scenerama, het wassenbeeldenmuseum, met een ingang op de hoek Dam/Rokin. De zij-ingang op het Rokin wordt nu uitsluitend gebruikt als uitgang voor de bezoekers van het museum. Alleen hier zie je nog de restanten van het oorspronkelijke interieur van Peek&Cloppenburg; de bronzen toegangsdeuren, de portiersloge, de marmeren trap met leuningen van gietijzer en koper en de oude glazen liftkoker.

In de jaren negentig vond een verschuiving plaats van ‘hangende naar liggende presentatie’, de winkel zelf was etalage geworden. Een deel van de collectie ligt op tafels verspreid over de winkel. Dat is heel efficiënt, zeker. Een aantrekkelijk winkelinterieur doet er allang niet meer toe, lijkt het. De winkel van Peek & Cloppenburg is een beetje een verlengstuk van de straat. Je loopt er plomp verloren even naar binnen en het is niet onmogelijk dat je er met een nieuw truitje weer uitkomt.

Peek & Cloppenburg op de Dam, augustus 2006

De filialen van Peek & Cloppenburg

Bij haar 100-jarig bestaan in 1969 had Peek & Cloppenburg 21 filialen en verkocht nog als vanouds uitsluitend Heren-en Jongenskleding. In hetzelfde jaar fuseerde P&C; met het modehuis Lampe Nederland BV. Pas toen werd het assortiment van Peek uitgebreid met dames-en meisjeskleding. In 1993 moest in Nederland een aantal filialen worden opgeheven, maar nog altijd heeft P&C; een kleine 100 winkels in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Slowakije. En… er zitten nog steeds twee Cloppenburgs in de hoofddirectie.

‘Nederlands permanente en tijdelijke mannelijke bevolking kan zich letterlijk van top tot teen equiperen in het imposante kleedingarsenaal, dat het Koninklijk Paleis aan de Kalverstraatzijde flankeert. De omstandigheden dat de firma Peek en Cloppenburg haar voorraaden heerenkleding, jongenskleeding, ondergoederen, nouveaute’s, hoeden, schoeisel en sportkleding grootendeels uit haar eigen, volgens de modernste technische en hygienische eischen ingerichtte ateliers, te Rotterdam betrekt, geeft deze zaak uiteraard een aantrekkelijk en solide cachet…’ Elly Westland in ‘Wat niet in Baedecker staat’ Uitg.Strengholt, omstreeks 1930.

Bronnen

De archieven van Peek & Cloppenburg, Haags Gemeente Archief.

Els van Wageningen, Maandblad Ons Amsterdam, Jrg.42, nr 12, 1990


sluiten

Peek & Cloppenburg op de Dam, augustus 2006

sluiten

Raadhuisstraat 46-50, gebouwd in de periode 1904-1907, naar een ontwerp van de architecten Kropholler en Staal.Goldschmeding liet in 1923 het tegeltableau in de top van de gevel overschilderen. Er kwam een pianotoetsenbord voor in de plaats. In 1998 bij het schoonmaken van de gevel kwamen de tegels met daarop ‘t Binnenhuis, tot ieders verrassing weer tevoorschijn.

sluiten

Packard Orgel