Home 1 2 3
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (3)

Haarhaus Amaril en Parijs Rood

Edmund Klophaus maakte voor de Tweede Wereldoorlog veel messen zelf. Hij bestelde losse heften van paarlemoer, schildpad, ivoor, buffel- en hertshoorn. Bij Macero in Solingen werden de lemmeten gemaakt met het Klophausstempel. Echte stalen lemmeten zijn sterker en ook scherper. Nadeel is dat ze kunnen gaan roesten. De slijper was ervoor om ze opnieuw te schuren en te polijsten. De consument had daarom liever roestvrij staal en dus kwam dat er ook. Wel mooi, maar zachter en daardoor minder scherp. Vandaar dat men vaak in het snijvlak karteltjes maakt, zodat ook met dit mes een biefstuk niet taai lijkt.

Klik voor vergroting

Jaap Does in de slijperij achter de winkel, Gemeentearchief Amsterdam, 1985

Messenslijperij

Achter de winkel was de slijperij. De laatste in zijn soort. Jaap Does, kunstschilder en echtgenoot van Inge Klophaus, die zijn schoonvader vaak geholpen had in de slijperij, was de laatste die er nog iets aan deed. Hij liet ons zien welke bewerkingen een bot mes ondergaat, om weer goed scherp te worden. Eerst wordt het mes geslepen op een slijpsteen. Dan wordt er nageslepen op een viltschijf met opgelijmd slijpsel van Zuivere Naxos Amarilpoeder. Daarna gaat het mes over een viltschijf met een nog fijnere korrel, zogenaamd Haarhaus Amaril, vervolgens wordt het heft opgemaakt op een borstelschijf met slijppoeder en ten slotte over een lappenschijf met Parijs Rood (een vette pasta met ijzeroxyde) gehaald. Behalve dit slijp- en polijstwerk, werden er ook messen gerepareerd. Nieuwe lemmeten werden aan oude heften gezet.

Klik voor vergroting

Wat een prachtige briefhoofden in die tijd. Zoals die van de Eerste Nederlandse Messenfabriek W. Beien en Co., N.Z. Voorburgwal 264. Zij leverden de eerste Gillette-apparaten in 1909. In 1910 kwamen de eerste Zweedse dolkmessen binnen. Op een faktuur van Colgate & Co van 1915 wordt 2½% oorlogstoeslag berekend.

Geen opvolgers meer

Ook voor dit soort winkels geldt, dat de warenhuizen en de grote zaken in huishoudelijke artikelen roet in het eten hebben gegooid. Een winkel als Klophaus kon niet opboksen tegen de uiterst scherpe prijzen die dergelijke zaken hanteren voor bijvoorbeeld een Gero-cassette. Oprichter Edmund sr. overleed in 1957. Hij en zijn vrouw Alma en hun zoon Edmund jr. hebben in grote mate het gezicht van de winkel met slijperij bepaald. Alma heeft zelfs tot haar 90ste jaar in de winkel gestaan! Na het overlijden van Edmund Klophaus jr in 1980, hebben zijn zoon Eddy en zijn dochter Inge, de laatste als beherend vennoot, de zaak nog tot 1987 voortgezet. Er waren geen opvolgers meer die met dit vak wilden doorgaan. Zij hadden andere ambities.

Assortiment scharen en messen

Sinds 1924 waren de scharen van Klophaus afkomstig van Waldmin und Saam in Weyer, Solingen. Daar werd ook het Klophaus-stempel op de scharen gestanst. Scharen die destijds werden verkocht:

blik, -boekbinder, – borduur,- coupeuse, – druiven, – huishoud, – kartel, – kappers, – kleermaker, – knoflook, – koe, – linnen, -nagel, – neushaar, – opvouwbare, – paarden, – papier, – coupon, – schapen, – silhouet, – trim, – uitdun, -verband, – wild, – en zakscharen.

Messen: aardappel, – automatisch, – boyscouts, – brood, – dessert, – diamantklovers,- dolk, – fruit, – groente, – hak, – houtsnij, – jacht, – kaas, – kampeer, – keuken, – koks, -militair, – scheer, – schoenmakers, – slacht, – slagers, – snoei, – snijboon, – steek, – tafel, – tomaten, – vlees-voorsnij, – zak, – Zweeds scheede, – en Zwitserse officiersmessen.

Bronnen

Els van Wageningen, Maandblad Ons Amsterdam, Jrg.38, nr. 7/8, 1986.

Mevrouw Inge Does – Klophaus, 1985.

Solingen und sein Industriebezirk Ohligs, Wald Gräfrath und Höhscheid. Deutsche Kunst – und Verlaganstalt, Düsseldorf 1922.

sluiten

Jaap Does in de slijperij achter de winkel, Gemeentearchief Amsterdam, 1985

sluiten

Wat een prachtige briefhoofden in die tijd. Zoals die van de Eerste Nederlandse Messenfabriek W. Beien en Co., N.Z. Voorburgwal 264. Zij leverden de eerste Gillette-apparaten in 1909. In 1910 kwamen de eerste Zweedse dolkmessen binnen. Op een faktuur van Colgate & Co van 1915 wordt 2½% oorlogstoeslag berekend.

sluiten