Home 1 2 3 4
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (2)

Restauratie van het winkelinterieur van architect Piet Kramer in 2004

Petra volgde een opleiding ‘verkoopster in de banketbakkerij’ en liep daarna drie jaar stage bij Banketbakkerij Berkhoff in de Leidsestraat. Samen keken ze uit naar een eigen zaak. Er stonden er zeker tien te koop, maar slechts één in het oude centrum en dat was Vijzelgracht 15. De reden om daar in die roerige jaren zestig te beginnen was volkomen onzakelijk, zo dachten de geldschieters er ook over, maar ze wilden zich nu eenmaal in de binnenstad vestigen. Pa en ome Piet stonden borg voor een lening van f.10.000. Ze begonnen op 7 augustus 1969. Cees deed de bakkerij en Petra de winkel. Openingsaanbieding: 3 moorkoppen voor ƒ 1. Kort daarop schreef Paroolverslaggeefster Jeanne Roos over de verrukkelijke bananensoezen van Holtkamp en de volgende dag stond de winkel vol. Al snel hadden ze een winkelmeisje nodig; daarna kwam er elk jaar personeel bij.

Historisch winkelinterieur van Piet Kramer

Angela Holtkamp en Nico Meijles lieten het historische winkelinterieur in 2004 grondig restaureren. Architect Piet Kramer (1881-1961) kennen we vooral als de ontwerper van veel bruggen in Amsterdam en van zijn aandeel in de bouw van het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade. Vergeleken bij zijn ontwerp in 1924 van De Bijenkorf in Den Haag, is dat van het banketbakkerswinkeltje een kleinigheid. Over het ontwerp, in de stijl van de Amsterdamse School, was nergens documentatie te vinden. Industrieel ontwerper Friso Kramer, zoon van Piet, bevestigde desgevraagd dat het een ontwerp van zijn vader is, die als kind op Vijzelgracht 10 woonde, tegenover banketbakker Van Nie. Voordat de familie in 1895 naar de P.C.Hooftstraat verhuisden ( de vader van Piet Kramer was gespecialiseerd in besmettelijke keelziekten, kroep en difterie) was zij goede klant bij Van Nie en lag het voor de hand zoveel jaren later zoon Piet voor de klus te vragen. Cees Holtkamp weet ‘uit overlevering’ dat een broer van Piet Kramer er bovendien banketbakkersbediende zou zijn geweest. Hoe dan ook, het interieur is ongeschonden bewaard gebleven en dat kun je van de Haagse Bijenkorf niet meer zeggen.

Opmerkelijke details

De winkel mag dan klein zijn, er zijn vele opmerkelijke details te bespeuren. De houten winkelpui met glas-in-loodbovenlichten. Een tegelvloer in lichtblauw en okergeel, met zwarte en grijze accenten. Wandvitrines van licht gelakt eiken – en palissanderhout, versierd met zwart coromandel (gestreept ebbenhout) en geflankeerd door met wollen stof beklede panelen. De deurpanelen van gebrandschilderd glas-in-lood. Vooral de geschilderde decoraties in art-decostijl op de muren boven de vitrines vallen op. Wie ze oorspronkelijk aanbracht is onzeker. Zijn ze van de Rotterdamse decorateur Pieter den Besten of van Jaap Gidding? Beiden werkten voor Piet Kramer en decoreerden ook de wanden van het TheaterTuschinski (1921) in de Reguliersbreestraat 26-28.

Feestelijke opening

Op 9 juni 2004 werd de winkel door Friso Kramer feestelijk heropend. Nieuw in het interieur zijn de losse vitrines die architect Wim Quist, voormalig rijksbouwmeester en gewaardeerd klant, speciaal ontwierp bij het interieur en waarin de chocolaterie en de taarten staan uitgestald. Wat ruimte betreft is er sinds de restauratie weinig veranderd: naast de twee vitrines, lijkt er nog slechts plaats voor twee verkoopsters en ongeveer acht klanten. De bakkerij beneden daarentegen, waar al het heerlijks gemaakt wordt is royaal bemeten. In de loop der jaren heeft Holtkamp de buurpanden Vijzelgracht 17 en Noorderstraat 7 gekocht. De muren van souterrains en eerste verdiepingen zijn doorgebroken, waardoor de ruimten in elkaar overlopen. Niet overbodig met inmiddels 35 medewerkers.

Klik voor vergroting

Winkelinterieur uit 1928 naar een ontwerp van architect Piet Kramer. 22 november 2007

Kunstenaar John Termarsch ontwierp in passende stijl de letters van de naam Holtkamp in bordeauxrood en goud voor de etalage en het verpakkingsmateriaal.

Amsterdamse Koggetjes

‘De Nederlandse Banketbakkers Vereniging loofde in 1935 een prijsvraag uit voor een echt Amsterdams koekje. De winnaar (de naam is niet met zekerheid bekend) verzon het Amsterdamse Koggetje. Het koekje is genoemd naar de ‘Koggen’ (middeleeuwse koopvaardijschepen) die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkomen. Alleen de leden van de vereniging mochten de koekjes bakken. Omdat het hier de algemene vereniging betrof, waar katholieken en christelijke lieden niet onder vielen, mochten deze gelovigen de koekjes niet bakken. Voor de Amsterdamse Koggetjes werd een speciaal blik ontworpen door studio AKI, gelegen aan de Singel 524. De prijs was 3 gulden. Niet aangesloten banketbakkers bakten de koekjes onder de naam nougatientjes.’ Uit: Koekje. Een fantastisch boek met recepten voor klassieke Nederlandse koekjes van Cees Holtkamp en nieuwe Nederlandse koekjes van Kees Raat. Tekst Jonah Freud. Uitg. De Kookboekhandel, Amsterdam 2006.

Klik voor vergroting

De Banketbakker

In november 2010 verscheen het boek ‘ De Banketbakker’ samengesteld door Cees Holtkamp en Jonah Freud. Uitg. de Kookboekhandel, Amsterdam. Een standaardwerk met 300 recepten uit Holtkamps eigen bakkerij, van garnalenkroket tot Tarte Tatin.

Award 6 maart 2012

Het boek ‘De Banketbakker’ heeft op 6 maart in Parijs de Special Award of The International Jury gewonnen. The Gourmand International World Cookbook Award 2012.

sluiten

Winkelinterieur uit 1928 naar een ontwerp van architect Piet Kramer. 22 november 2007

sluiten

Brand in de kelder van J.M. Schmidt. Voor het eerst wordt door de brandweer gebruik gemaakt van het rookzuigapparaat. 18 november 1930. gemeentearchief

sluiten

Interieuropname kort na de opening van het nieuwe pand Kalverstraat-Rokin. De lift was voorzien van geslepen spiegelglas en van fluwelen zitbankjes, geleverd door de firma Stigler uit Milaan. 1909

sluiten

Bestelauto op het Rokin. De eerste bestelauto van de firma rond 1913. De felglanzende roodgelakte ‘uitbrengwagen’ met het zwarte paard ervoor had afgedaan.

sluiten

MdB jongensmatroos 1913.bmp

sluiten