Home 1 2 3 4
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (4)

Vierde generatie Hampe, Bert zoon van Jaap

Bert Hampe, zoon van Jaap was de laatste van de familie die geboren werd in het huis aan het Spui. In 1939 is het gezin verhuisd. Hij kan zich een en ander nog goed herinneren. Op de eerste verdieping boven de winkel was de huiskamer aan de straatkant en aan de achterzijde een slaapkamer en een keukentje. Daarboven waren nog twee smalle ruimtes en op de 3e verdieping was de werkplaats. ‘We hadden vijf reparateurs in dienst en een vioolbouwer. Gaandeweg werd het hele pand in gebruik genomen als bedrijf.’ Bert Hampe is uiteraard begonnen met viool spelen. Eenmaal op school wees Pi Scheffer van de Skymasters hem op de saxofoon. ‘Ga naar je vader en vraag om een saxofoon’, sprak hij. Later speelde hij liever klarinet en dwarsfluit, o.a. in het Blaaskwintet ‘Windkracht 5’. In 1957 kwam hij bij vader Jaap en oom Wim in de zaak. Liever was hij maatschappelijk werker geworden, waartoe hij een opleiding volgde aan de Sociale Academie. Maar ja…hoe gaat dat in een familiebedrijf, je rolt erin en je komt er niet meer uit. In 1979 werd hij directeur van de inmiddels B.V. Hampe.

Muziekscholen belangrijke afnemers

Naast de verkoop aan particulieren en muziekverenigingen waren ook de toen nog ruim gesubsidieerde muziekscholen belangrijke afnemers. De muziekscholen werd dan ook regelmatig door Hampe bezocht tijdens ‘Open Dagen’. Bert Hampe: ‘Je moest zóveel soorten en merken mondstukken in huis hebben. Dan stonden ze hier heel lang te vergelijken. We hadden ook testkamertjes. Daar ging een leraar met leerling een instrument uitproberen. Dat kostte allemaal heel veel tijd en dus geld. Gaandeweg kwamen er meer gespecialiseerde winkels. Bijvoorbeeld uitsluitend voor saxofoons. Voor bijna alle instrumenten zijn specialisten en gespecialiseerde reparateurs. Dat was een deel van de concurrentie. Muziekscholen en muziekverenigingen vroegen steeds hogere kortingen. Dat was moeilijk om tegen op te boksen. Zij betrokken de instrumenten rechtstreeks van de fabrikant. Ook de leden van het Concertgebouworkest betrokken steeds vaker hun instrument via de fabrikant, waardoor Hampe buiten spel werd gezet. Wel kwamen ze nog voor onderdelen of reparaties.Veel reparateurs die bij ons waren opgeleid begonnen daarna voor zichzelf.’ Daardoor ging Hampe langzaam maar zeker achteruit.

Hampe & Berkel Muziek

In 1974 kwam de 21-jarige Tom van Berkel in dienst bij Hampe. Na het faillissement van het familiebedrijf in 1992 maakte hij een doorstart. Hij wordt daarbij al jaren enthousiast terzijde gestaan door twee multi-instrumentalisten, Hans van Grasstek en Siard de Jong. Alle drie zijn los van de zaak als muzikant actief, dus weten ze waar ze over praten. GitarisTom van Berkel heeft zich van meet af aan gespecialiseerd in akoestische gitaren. Was het niet Eric Clapton die het bespelen van de akoestische gitaar zo populair maakte? Traditioneel bij Hampe zijn de blokfluiten, met belangrijke merken als de Duitse Moeck en Mollenhauwer en de Nederlandse Aura, maar kleine mondharmonica’s met drie octaven worden het meest verkocht.

Exotische snaarinstrumenten

Regelmatig worden oude gebruikte instrumenten aangeboden, zoals een Hohner mondharmonica uit 1925. Naast exotische snaarinstrumenten als bouzouki’s, mandola’s, viola’s en de saz (Turks tokkelinstrument), vind je er ook saxofoons, klarinetten, didgerido’s, ukelele’s, harmonica’s en zelfs een hele benedenverdieping met percussie. Behalve muziekinstrumenten verkoopt Hampe ook instructie dvd’s van bekende gitaristen als Albert Lee, Duke Robillard, John Scoffield en Robben Ford, studieboeken, muziekvideo’s en bladmuziek. Op de tweede verdieping kun je de lessen volgen van multi-instrumentalist en muziekdocent Paul van Vlodrop in het bespelen van de gitaar, de 5- string banjo en de mandoline. Een inspirerender locatie kun je je niet wensen.

Klik voor vergroting

In het midden Hampe & Berkel, Spui 11. Foto H.Wijnne 2008

Klik voor vergroting

Gitarist Tom van Berkel. Eigenaar van Hampe sinds 1993. Foto H. Wijnne, 2008

Klik voor vergroting

Tenorsaxofonist Hans Dulfer

Hans Dulfer kocht in de jaren zestig zijn eerste Selmer saxofoon bij Hampe. In een interview in het Alg. Handelsblad van 26 oktober 1968 vertelde hij: ‘Die toonvorming is het belangrijkste. Ik heb plm. 50 saxofoonrieten naast elkaar liggen, omdat ik vind dat er zo weinig goeie zijn. Je hebt een stuk of vijf soorten. Soms ga ik een hele dag rieten uitzoeken, schuiven… links is goed, rechts is slecht. Dan houd ik er twee over. Zo’n riet gaat niet langer dan twee maanden mee. Ik heb al kapitalen verspeeld aan mondstukken. Ze kosten f 100 per stuk en ik heb er wel vijf in mijn koffertje zitten. Je moet altijd kiezen… een groot geluid hebben en proberen redelijk zuiver te blijven. Nu heb ik een heel groot, wijd mondstuk, waardoor ik af en toe erg onzuiver blaas. Als ik een normaal mondstukje zou kopen, zou ik echt wel zuiver kunnen blazen, maar ik vind nu eenmaal de grootte en breedte van de toon op het moment belangrijker dan de zuiverheid.’

Bronnen

Bert Hampe

Els van Wageningen, eigen archief

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten