H 1 2 3 4 5
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (5)

Overnames en restauratie van de winkel

Eind 1978 lagen er serieuze plannen om de prachtige winkel aan het Rokin in te ruilen voor een nieuwe locatie in de Beethovenstraat. Hajenius zou onbereikbaar geworden zijn voor de automobilist en nog zo wat bezwaren. Na veel publiciteit in de kranten, was het plan ineens weer van de baan. Wel werd Hajenius in 1984 overgenomen door Gebr.van Schuppen’s Ritmeester Sigarenfabrieken. De laatste Neander Nijman bleef als bedrijfsleider tot 1994. Er leek een nieuwe bloeiperiode aan te breken. Directeur Ebbinge: ‘De nieuwe sigarenroker dient zich aan, zo tussen de dertig en de veertig. Goed in het pak, een goeie opleiding, ja… hoe noem je die tegenwoordig, Yuppies toch? Juristen, doktoren, mensen van de beurs, dat type. Wat me aan die nieuwe rokers opvalt is dat ze altijd haast hebben. In die zin zijn ze afwijkend van de traditionele sigarenklant. Je zet niet even een flinke boom met ze op over sigaren. Het Amsterdams studentencorps is trouwens ook klant.’

Hoognodige restauratie interieur

Nadat Ritmeester BV uit Veenendaal de zaak in 1992 had overgenomen, werd Hajenius in 1997 grondig gerestaureerd. Moderniteiten die in de afgelopen jaren waren ingeslopen, werden weggehaald en het interieur werd weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Wat eerst kantoor was werd een klimaatkamer: een schatkamer rijkelijk voorzien van de mooiste sigaren uit tropische streken. Vanaf die tijd verkoopt Hajenius geen sigaretten meer, en gaat zich nog meer dan voorheen profileren met het product sigaar. Het vroegere magazijn werd bij het winkelgedeelte getrokken. Hierin kwam een wand met 28 privé-humidors, houten kluisjes aan de binnenzijde bekleed met cederhout, waarin VIP’s of vertegenwoordigers van belangrijke bedrijven hun Havanna’s bewaren onder perfecte klimatologische omstandigheden. Een vochtigheidsgraad van 70% en een constante temperatuur van twintig graden. Ook kwam er een kolossaal proefmeubel waar meer dan 200 sigaren tentoongesteld liggen. In de zijvleugel van deze ruimte is de ‘foyer’ waar je met een kopje koffie of een glaasje wijn rustig van de door jou uitgezochte sigaar kunt genieten. Hier is ook een bibliotheek over sigaren en tabak ingericht. Een paar treetjes hoger is een klein ‘Hajenius Museum’. De heropening in 1997 werd verricht door vaste klant Hans Wiegel.

175 jarig bestaan

Het 175-jarig bestaan van Hajenius in 2001 werd gevierd met de presentatie van een mooie feestsigaar de Jubilaris en met een jubileumboek met daarin een CD met het speciaal voor de gelegenheid door Ad Wammes gecomponeerde stuk ‘Cigaria’, muziek uit de belangrijkste tabakproducerende landen en achterin het boek een pop-up van de winkel van Hajenius, naar een ontwerp van Bruno Visser. Het jubileum werd afgerond met de tentoonstelling ‘Art et Cigare’ in het museum Jan van der Togt in Amstelveen. Inmiddels wordt de sigarenwinkel ‘Het Huis Hajenius’ genoemd, om een en ander nog meer cachet te geven. Er komen niet alleen kopers maar ook veel kijkers in de winkel. Er worden boekpresentaties gehouden en wijnproefavonden. Het assortiment van Hajenius blijft exclusief, maar is wel bestemd voor de klant met een goed gevulde beurs.
Voor € 2350,- heb je een modern vormgegeven reishumidor voor 13 sigaren van Bugatti, waarmee je met een gerust hart en in stijl de wereld rond kan gaan.

Blijvend genieten in Hajenius’ Rooksalon

Vanaf 1 juli 2008 is het opsteken van een sigaar of sigaret in de horeca verboden. Deze wet is gebaseerd op bescherming van het personeel, zij mogen niet in de rook staan. Horecagelegenheden mogen wel een afgesloten rookruimte creëren, maar het personeel mag daar niet bedienen. In steeds meer restaurants komt een aparte rooksalon. Ook Hajenius moest een dergelijke voorziening treffen in de foyer. Er komt een glazen wand. Beetje ongezellig misschien, maar voor de vaste klanten die hier in alle rust van hun Wilde Havana komen genieten, verandert er niet zoveel.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Dick Nooy, voor menigeen al jaren hét vertrouwde gezicht bij Hajenius, begon hier in 1965 op z’n 22ste als verkoper. Eind 2015 nam hij na 50 jaar afscheid. Vanwege zijn grote kennis van het pijproken werd hij in 1996 in Frankrijk benoemd tot Maître Pipier.

Klik voor vergroting

Het zijn niet alleen meer heren, zelf liefhebber van een goede sigaar, die de klant met kennis van zaken adviseren. In 2000 veroverde mevrouw A. Kooy een plek achter de toonbank van Hajenius. Er bestaat trouwens ook een Amsterdams Vrouwen Sigarengenootschap Salomé dat in 1989 werd opgericht.

Ingrijpende verbouwing van de winkel van Hajenius

Met behoud van de unieke art-deco elementen is het interieur van de winkel van Hajenius het afgelopen jaar (2013) grondig verbouwd. De klimaatkamer is in oppervlakte meer dan verdubbeld en de rooklounge heeft een ware metamorfose ondergaan. Er kwam een nieuw pijpenkabinet en de winkel werd uitgebreid met een “my own blend’ ruimte. Hier kun je als klant zelf je pijptabak samenstellen. Hajenius is de enige winkel in Nederland waar dat kan.

Het vernieuwde pijpenkabinet, foto 2013 Hajenius

Hofleverancier of niet?

In 1987 moest elk bedrijf dat het predikaat hofleverancier terecht of ten onrechte voerde opnieuw een aanvraag indienen. Hajenius zou het predikaat niet opnieuw aanvragen. Hajenius blijft toch wel hofleverancier. Berthold Ebbinge destijds directeur van Hajenius: ‘Ja, we leveren wel aan het hof. Sigaren, en natuurlijk pijptabak voor prins Bernhard. Het Hofleverancierschap? Dat is een beetje uit de tijd. We zijn al heel erg lang Hofleverancier, maar maken daar geen gebruik van. We hebben alleen in de gevel nog dat wapen uit 1914, maar dat zit helemaal in de architectuur verwerkt, dus dat laten we maar zo. We zijn dol op erkenning, maar dan van sigarenrokers of die nou lid zijn van het koninklijk huis, of uit De Pijp komen’ (…) . Volkskrant 2 april 1987

De herkomst van de naam Hajenius

Alle thans in leven zijnde personen die de naam Hajenius dragen stammen af van Joannes Hajen die op 23 oktober 1651 werd toegelaten tot het Gymnasium Illustre te Bremen. Zoals in die tijd aan de Universiteit gebruikelijk was, werd zijn naam in Heidelberg (1656) gelatiniseerd tot Hajenius. Uit: Genealogie Hajenius samengesteld door mevr. A.M.L. Hajenius.

Klik voor vergroting

‘In elke man schuilt een filosoof. Als men tenminste het mijmeren als filosoferen wil zien. Dat mijmeren lukt het best bij het in alle rust roken van een Hajenius Corona. En dan, zo na een kwartier misschien, wil er wel ’s een heel grote gedachte ontstaan. Hou die vast.’ Advertentie Hajenius in de Volkskrant 1990

Klik voor vergroting

Humidor om uw kostbare rookwaar onder de juiste klimatologische omstandigheden te bewaren.

Wie van een goeie sigaar houdt bespreekt hem als een mooie wijn. Robuust of vrouwelijk, droog of lichtzoet. De liefhebber proeft een sigaar. Een sigaar geeft reuk, geur en genot.

‘ Wijn rijpt nog op fles, een sigaar fermenteert nog in haar kistje’. A.J. Neander Nijman (4e gen.)

Bronnen

Mei 1981 M.G. Emeis, Amsterdam en Hajenius sinds 1826

Archief Els van Wageningen

A.J.N. (Neander) Nijman, 5e generatie

Fotografie: eigen beheer, tenzij anders vermeld.

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten