H 1         
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel

Nog altijd gespecialiseerd in Engelse en Amerikaanse producten

In 2008 was het 120 jaar geleden dat Bernard Eichholtz zijn ‘Handel in Comestibles’ opende in de Leidsestraat. Eichholtz richtte zich met een uitgebreid assortiment vooral op de ‘gegoede burgers’ van de grachtengordel. Hij importeerde voor Nederland bijzondere conserven in blik, zoals Originele Prager Ham, Canadese Kreeft, Sardines van Philippe & Canaud, Californische punt- en sleepasperges en de nieuwe soepen van Heinz en Campbell. Vijf van zijn zonen namen later het bedrijf over en openden nieuwe vestigingen in Amsterdam (Beethovenstraat, Olympiaplein en Kalverstraat 126), in Den Haag, Hilversum en Haarlem. Het hoofdkantoor was in de Reguliersdwarsstraat. Later kwamen er nog filialen in Alkmaar, Leiden, Apeldoorn, Eindhoven en Bussum. Kortom een heel imperium. Van al die winkels bleef er tenslotte slecht één over en dat is die eerste in de Leidsestraat, die tot mei 1982 werd geleid door de derde generatie Bernard, de zoon van Piet Eichholtz..

Winkel ontworpen door F.J. en P.J. Zeegers

Voordat Eichholtz in 1888 het pand Leidsestraat 48 betrok, was hier de firma J.J. Couturier, Cuisinier en Patissier gevestigd. De winkel van Eichholtz werd destijds ontworpen door de architecten F.J. & P.J. Zeegers, van wie de eerste begin twintigste eeuw directeur was van ’t Woonhuys, Leidsestraat 73. Het ontwerp wordt door J.G. Wattjes in zijn boek ‘Constructie en Architectuur van Winkelpuien’ (1926) als volgt omschreven: “De winkelpui met een verdiepte ingang in het midden en aan weerszijden etalages, heeft een omlijsting van Noors graniet, op een plint van syeniet. De etalages zijn met brons omlijst.” De winkelpui is niet helemaal meer in de oorspronkelijke staat. Ook het interieur is in de loop der jaren aangepast. De toonbanken zijn bijvoorbeeld weg, maar de aan weerszijden tot aan het plafond reikende schappen vol kleurige delicatessen uit alle uithoeken van de wereld, zijn hetzelfde gebleven.

Geliefd bij expats en toeristen

Eichholtz is al jaren gespecialiseerd in Engelse en Amerikaanse producten. Expats uit die landen komen er graag. Zij vinden hier de lekkerste American Chocolate Chip Cookies, Brownies, Devil’s Food Cake, English Christmas Pudding, Maple Syrup, Princella Sweet Potatoes, Hellmann’s Mayonaise, Shredded Wheat en heel veel soorten breakfast cereals en cornflakes, van Kellogg’s tot Nestlé. In het midden van de winkel staat een vitrine met vooral op toeristen gerichte Hollandse producten zoals drop, Haagsche hopjes, Amsterdamse Koekjes, Droste flikken en Goudse Stroopwafels. Ruim 40 jaar was bedrijfsleider Kees Vader, gehuld in witte jas, hét gezicht van Eichholtz in de Leidsestraat. Een vakman pur sang, die eerst alle producten die hij verkocht thuis zelf uitprobeerde. Sinds het overlijden van Bernard Eichholtz in 1982 wordt de winkel in de Leidsestraat, met behoud van de naam Eichholtz voortgezet door E.Voskuilen, die onder eigen naam tot een paar jaar geleden ook een delicatessenzaak had in de Van Woustraat 175.

E. Voskuilen, sinds 1982 eigenaar van Eichholtz Delicatessen. Nov. 2009

Eichholtz Delicatessen. November 2009

Conserven

Het conserveren door verhitting in luchtdicht afgesloten met tin beklede metalen blikken, was een vinding van Peter Durand, een Londense koopman die het systeem in 1810 in Engeland patenteerde. Hij verkocht zijn patent vervolgens aan de firma Hall & Gamble, die de methode verder ontwikkelde. Al rond 1850 waren er in Nederland tientallen bedrijfjes die zich toelegden op het verduurzamen van levensmiddelen. Eind 19e eeuw waren er nog zeker tien bijgekomen. Zoals Tieleman& Dros, W. van Hoogenstraaten, P.R. van Ellecom, J.H. Nieuwenhuys & Co en de Hollandsche Conservenfabriek. Eindelijk had het conservenblik met vlees, wild, vis, groente, bouillon en sauzen ook in het Nederlandse huishouden zijn intrede gedaan. Toch bleven de huisvrouwen lange tijd wantrouwend ten aanzien van de kwaliteit van de conserven, bovendien vreesden ze dat het de gemakzucht en luiheid van menig huisvrouw in de hand zou werken, zelfs als zij het gebruikelijke inmaken niet zou verwaarlozen.

Klik voor vergroting

Papieren wikkel van een conservenblik. Plm. 1925

‘Waar de tong der minder gegoeden reeds behoefte heeft aan een sterken prikkel, ligt het feit voor de hand dat de ruimer bedeelden deze aangename streeling nog minder kunnen ontberen.Twintig jaar geleden werd de Comestibles- en Delicatessenhandel uitsluitend beoefend door kruideniers, visch- en vleeschverkoopers. Tegenwoordig zijn wij gelukkig in het bezit van firma’s die zich speciaal op deze branche van voeding hebben toegelegd, zoodat onze reukzenuwen bij het binnentreden van den winkel niet meer ontstemd worden door hinderlijke bijgeuren. In de Leidschestraat 48 heeft de heer Bernard Eichholtz eene bijzonder ruime en smaakvolle sorteering opgesteld van chocoladesoorten van Suchard, F. Marquis, Köhler te Lausanne, van dessertartikelen, mandarijngember, confituren, conserven, Fransche, Engelsche biscuits en cakes, petits beurres de Nantes, Deventerkoek, Chineesche en Javaansche thee, puddingen, soepen, sauzen van de firma Hoogstraten, van Hollandsche, Tyroler, Rheinische en Amerikaanse vruchten, van versche en geconserveerde groenten, galantines, pâté’s en verder van het eêlste dat de natuur kan opleveren. Dergelijke inrichtingen hebben wij bepaald te danken aan den vooruitgang en voortschrijdende beschaving, en de overgroote zindelijkheid waarmede alles behandeld en verpakt wordt in expresselijk vervaardigde bordjes en schoteltjes, alles wijst ons op een verbetering die wij jaren lang moesten derven.’

Uit: Jantje van Leyden ‘Eten en drinken in Amsterdam’. Plm.1900

Klik voor vergroting
sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten