Leidsestraat 48                    1017 PC Amsterdam                    t: 020 – 6220305                   e: [email protected]
Eichholtz Delicatessen
Sinds 1888

In 2008 is het 120 jaar geleden dat Bernard Eichholtz zijn ‘Handel in Comestibles’ opende in de Leidsestraat. Eichholtz richtte zich met een uitgebreid assortiment op de ‘gegoede burgers’ van de grachtengordel. Hij importeerde voor Nederland bijzondere conserven in blik, zoals Originele Prager Ham, Canadese Kreeft, Sardines van Philippe & Canaud, Californische punt- en sleepasperges en de nieuwe soepen van Heinz en Campbell. Vijf van zijn zonen namen later het bedrijf over en openden nieuwe vestigingen in Amsterdam (Beethovenstraat, Olympiaplein, Kalverstraat) en acht zaken elders in Nederland. Kortom een heel imperium. Van al die winkels bleef er tenslotte slechts één over en dat is die eerste in de Leidsestraat, die tot mei 1982 werd geleid door de derde generatie Bernard, de zoon van Piet Eichholtz.

De winkel van Eichholtz werd destijds ontworpen door de architecten F.J. & P.J. Zeegers, van wie de eerste begin twintigste eeuw directeur was van ’t Woonhuys in de Leidsestraat. De winkelpui met een verdiepte ingang in het midden en aan weerszijden etalages, heeft een omlijsting van Noors graniet, op een plint van syeniet. De etalages zijn met brons omlijst. De winkelpui is niet helemaal meer in de oorspronkelijke staat. Ook het interieur is in de loop der jaren aangepast. De aan weerszijden tot aan het plafond reikende schappen met delicatessen uit alle uithoeken van de wereld, zijn hetzelfde gebleven. Eichholtz is nog steeds gespecialiseerd in Engelse en Amerikaanse producten. Expats uit die landen komen er graag. Zij vinden hier de lekkerste Amerikaanse Chocolate Chip Cookies, Brownies, Engelse Christmas Pudding, Hellmann’s Mayonaise, Shredded Wheat en heel veel soorten cornflakes, van Kellog’s tot Nestlé. In het midden van de winkel staat een vitrine met vooral op toeristen gerichte Hollandse producten zoals drop, Haagsche hopjes, Amsterdamse Koekjes, Droste flikken en Goudse Stroopwafels. Ruim 40 jaar was bedrijfsleider Kees Vader, gehuld in witte jas, hét gezicht van Eichholtz in de Leidsestraat. Een vakman pur sang, die eerst alle producten die hij verkocht thuis zelf uitprobeerde. Sinds het overlijden van Bernard Eichholtz in 1982 wordt de winkel in de Leidsestraat, met behoud van de naam Eichholtz, voortgezet door E. Voskuilen, die onder eigen naam tot een paar jaar geleden ook een delicatessenzaak had in de Van Woustraat 175.

Lees verderTerug naar homepage