Home 1 2 3
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (3)

De derde generatie Dun breidt verder uit

In 2001 werd het Dun Yong imperium uitgebreid met het eerste Chinese Winkelcentrum in Nederland, ‘Shopping Center Pacific’ op de Geldersekade 28-34, in de panden van de voormalige glashandel de Wed. G. Thijssens. Kwok Ming Dun die industriële vormgeving studeerde in Delft, zorgde voor de inrichting van het nieuwe winkelcentrum. Zijn broer Kin Ping Dun kwam na zijn studie economie ook in het bedrijf en is inmiddels mede-eigenaar. In 2002 hebben Kin Ping en zijn vrouw Soesja de levensmiddelenafdeling van de toko op de begane grond helemaal vernieuwd en uitgebreid over de hele lengte van de Stormsteeg tot aan de Zeedijk. Bij alle artikelen staan kleine bordjes met een vertaling van wat het een en ander inhoudt. Een ander initiatief van Kin Ping is de kookstudio ‘Flavours of the Far East’ op de 2e verdieping, waar je je kunt bekwamen in Thai Cooking, Asian Street Food en Malasian Sedap.

China Town

Alle Chinese ondernemers in de buurt zouden graag een levendig Chinatown willen, dat goed bereikbaar is en waar Chinezen wonen en hun inkopen doen. De buurt heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk handelscentrum van Chinese en Aziatische producten. Toch komen er geen drommen Chinezen meer in de winkels. Dat heeft ondermeer te maken met parkeerproblemen. De fel begeerde parkeergarage onder de Geldersekade, zoals lang geleden beloofd ging niet door. De buurtbewoners hebben zich hier terecht fel tegen verzet. De Geldersekade is immers één van de oudste grachten van Amsterdam.

Plannen voor een Chinees hotel op de Geldersekade

In 1840 vestigde Johan Bertolo Delius uit Valdorff in Pruisen zich met zijn glashandel op Geldersekade 20. In 1904 liet hij een groot pand bouwen op de Geldersekade/ hoek Elleboogsteeg, waarvoor drie historische panden, de nrs 20 t/m 24 werden afgebroken. Delius was een handelsfirma in glaswerk, medicijnglas en chemische en farmaceutische apparaten en leverde complete apotheekinrichtingen.


In 1983 werd Hengko Dun eigenaar van het pand, waarna het werd gebruikt als opslag. Nu de groothandel van Dun Yong is verhuisd naar Amsterdam-West, staat het gebouw aan de Geldersekade leeg. Al geruime tijd heeft zijn zoon Kin Ping Dun in samenwerking met de NV Zeedijk, grootse plannen voor het realiseren van een Chinees 4-sterren hotel, zo mogelijk met een Chinees Cultureel Centrum, een restaurant, een theater en tijdelijke ateliers voor Chinese kunstenaars. Niet alleen het gebouw van Delius, maar ook het pand waar nu nog het Shopping Center Pacific Place is gevestigd, wordt bij de plannen betrokken. Dit alles op de nrs Geldersekade 20 – 34, doorlopend naar de Zeedijk 37, inclusief de Elleboogsteeg 8-12. André van Stigt, bekend van ondermeer de verbouwing van Hotel de l’Europe, is aangetrokken als architect.

Update 4 juni 2016. Voorlopig komt er geen Aziatisch themahotel met restaurant en atelier aan de Geldersekade, Elleboogsteeg en Zeedijk. De rechtbank heeft de vergunning op verzoek van omwonenden vernietigd.

Update 15 september 2017. De Raad van State oordeelde een jaar later: er mag een Aziatisch themahotel komen op de Geldersekade.

Chinees Nieuwjaar in de Nieuwmarktbuurt

Optocht in de Stormsteeg ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Rechts Toko Dun Yong en links Apotheek W.H. v.d. Meulen. Traditioneel wordt het Chinese Nieuwjaar in de Nieuwmarktbuurt gevierd met vuurwerk en de leeuwendans. Het geluid van trom en bekken verjaagt boze geesten. Ook het ontsteken van vuurwerk dient hiertoe. Het Chinese nieuwe jaar wordt bepaald door de maankalender. Deze valt dus niet gelijk met de jaarkalender. Om logistieke redenen is het sinds de introductie van de Leeuwendans in 1976, gebruik om de optocht te laten samenvallen met de tweede dag van het westerse nieuwe jaar. De leeuwendans wordt opgevoerd om een nieuw jaar te vrijwaren van kwade invloeden. De leeuwendans, begeleid door trom en bekken, wordt verwelkomd als de drager van voorspoed, blijdschap en geluk. Centraal thema is de zoektocht naar voedsel. De symbolische betekenis daarvan is dat men de welvaart niet volledig voor zichzelf behoort te houden, maar met de behoeftige behoort te delen. De optocht gaat langs de Chinese ondernemers, die een krop sla aanbieden. Sla symboliseert de wens van een nieuwe ‘oogst’ naar voorspoed. Als dank voor de komst van de leeuw zit bij de aangeboden krop sla een rode geluksenveloppe. Sommige ondernemers ontsteken een vuurwerkrol, waarmee men de kwalijke invloeden verdrijft en de gelukbrengende leeuw verwelkomd.

Klik voor vergroting

Pacific Place Shopping Center. Geldersekade 28-34. Foto: Stadsarchief

Klik voor vergroting

Glashandel J.B. Delius & Co. Tekening S.C. Schnabel. Uit een catalogus van de firma Delius uit 1909.

Klik voor vergroting

Drie generaties van de familie Dun in de winkel, nakomelingen van de oprichter Tang Yung Sau (Dun Yong). Achter van links naar rechts: Hengko Dun, zoon van Tang Yung Sau, Patrick Kommers, echtgenoot van Hengko’s dochter Syut Ning, schoondochter Soesja met op de arm zoon Tien Yu, Kin Ping Dun, op de arm zoon Yi Kin. Zittend: Hengko’s zoon Kwok Ming en Hengko’s echtgenote Wai Ming en dochter Syut Ning. Foto gemaakt t.g.v. de hernieuwde uitgave in 2010 van ‘Oostenwind’ (eerder verschenen onder de naam ‘Het Huis van Han’). Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland, van Karina Meeuwse. Foto Venus Veldhoen, 2010

Klik voor vergroting

Optocht in de Stormsteeg ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Foto 1990

Klik voor vergroting

De onevenzijde van de Stormsteeg wordt ingenomen door de twee zijgevels van de hoekpanden Geldersekade en Zeedijk. Op de begane grond van de doorgetrokken panden is nu de moderne Aziatische supermarkt van Dun Yong. Foto: Stadsarchief Amsterdam, 1955

Betekenis van de namen van de familie Dun

1. Tang Yung Sau ofwel Dun Yong (Tolerant – Lang Leven)
2. Hengko Hing Kwok (Feestvieren – Land)
3. Soesja, vrouw van Kin Ping (Gehoorzame Dauw)
4. Tien Yu (Kosmos – Universum)
5. Kin Ping (Gezondheid – Vrede)
6. Yi Kin (Wees Gezond)
7. Kwok Ming (Land – Helder van Geest)
8. Wai Ming (Wijsheid – Helder van Geest)
9. Syut Ning (Sneeuw – Rustig)

Bronnen

Hengko Dun en Wai Ming Dun-Chow, Toko Dun Yong

Els van Wageningen, Geldersekade- Tussen Waag en Schreierstoren’. Uitg. Stadsherstel Amsterdam N.V./ N.V. Stadsgoed Amsterdam, 2002

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten