Hofje van Wijs Zeedijk 43       1012 AR Amsterdam       t: 020 6240436       e: [email protected]       w: www.hofjevanwijs.nl
Wijs & Zonen Koffie- en Theehandel
Sinds 1792

Het leek ondenkbaar dat de oude koffie – en theewinkel van Wijs & Zonen, met het oorspronkelijke hofleverancierwapen aan de pui, nog eens weg zou gaan uit de Warmoesstraat. Maar na ruim twee eeuwen gebeurde het dan toch. Lex Heij, eigenaar sinds 2003, verhuisde de winkel op 18 november 2006 naar Zeedijk 43. Een schitterend pand met binnenplaatsje in de bocht van de Zeedijk, waar de koffie-en theehandel verder gaat onder de naam Hofje van Wijs.

De oprichter Cornelis Wijs was 16 jaar toen hij in 1768 vanuit Nijmegen naar Amsterdam kwam. Hij ging in de leer bij Jacob Hancock, die een kruidenierszaak had op ‘t Water, het latere Damrak. In 1788 opende hij met financiële steun van zijn schoonmoeder zelf een ‘Coffy en Thee’ winkel, onder de naam Wed. J. ter Swaak en C. Wijs. In 1792 kocht hij het pand in de Warmoesstraat, schuin tegenover de Wijde Kerksteeg. Een héél diep winkelpand, gebouwd op de hoek van de Paternostersteeg en doorlopend naar ’t Water. Koffie en thee konden hier per schip worden aangevoerd. Nadat Cornelis Wijs in 1828 zijn zoon had opgenomen in de zaak, veranderde de naam van zijn winkel in Wijs & Zonen. Vanaf dat tijdstip ging de zaak steeds over van vader op zoon, tot 1935. Daarna kwamen er andere eigenaren. De huidige winkelpui met houten pilasters stamt uit het begin van de 19de eeuw. Wijs heeft eigen theemelangeurs en koffiebranders in dienst, die wel eens ware kunstenaars van de zintuigen worden genoemd. Hier vind je koffie van grote klasse, dat heeft z’n prijs. Voor een half pond Mocca Superieur Jemen Matari betaal je gauw € 9.50. Alle andere superieure koffie’s, zoals de Cuba Turquino Lavado of de Guatemala Santa Rosa of de India Baba Budan Ramesh, zijn ongeveer de helft goedkoper.

In het oude pand in de Warmoesstraat zit nu de I Love You Shop een ‘romantische kadowinkel’. De winkelpui kreeg een kwastje verf, maar van het oorspronkelijke interieur van de koffie-en theewinkel is niets meer over. Enkele karakteristieke attributen uit het interieur, zoals een toonbank met toebehoren zijn mee verhuisd naar de Zeedijk.

Terug naar homepage