Singel 456      1017 AW Amsterdam      t: 020-3113646      e: [email protected]      w: www.weijntjes.nl
W.F. Weijntjes Hang- en Sluitwerk
Sinds 1882.

De firma Weijntjes is een unieke speciaalzaak met modern en klassiek hang-en sluitwerk, meubelbeslag en artikelen voor de restauratiebouw. De stijl varieert van traditioneel Oudhollands tot modern design. Ladengreepjes, deurknoppen van albast, kristal, porselein of titaan (hoef je nooit meer te poetsen), deurluikjes, anker rozetten, scharnieren, spioneerraampjes, gevelankers, traproeden, koperen gordijnroeden, een gietijzeren paardenhoofd, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Zo’n tienduizend artikelen. En… werkelijk alles is op voorraad en kan over de hele wereld verzonden worden.

Op 1 januari 1882 verhuist Willem Frederik Weijntjes zijn winkel in ijzerwaren en bouwartikelen, die hij een paar jaar eerder van zijn baas overnam, van Amstel 142 naar het huidige pand Singel 456, vlak bij het Koningsplein. Willem Frederik junior volgt zijn vader op in 1921. Inmiddels woont de familie niet meer boven de winkel. Vandaar dat Weijntjes in 1938 op de eerste verdieping, speciaal voor grote klanten, een prachtige eigentijdse toonkamer kon laten inrichten. Dat gaf de zaak al veel meer cachet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden alle koperen artikelen veilig voor de bezetter verborgen worden onder de naastgelegen kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Na de oorlog volgt nog een derde generatie Weijntjes, de zusters Willy en Petra. In 1988 wordt Weijntjes overgenomen door de in de bouwwereld al even bekende IJzerwarenhandel Gunters & Meuser op de Egelantiergracht (sinds 1826). Beide zaken staan nu onder directie van de heren Erik en Peter Olthof.

Het smalle pand met originele trapgevel werd gebouwd in 1607. Het opschrift op de gevel: W.F. Weijntjes ‘Koper en IJzerwaren’ is rond 1930 aangebracht. In 1988 is het interieur ingrijpend verbouwd. Daarbij werd de oorspronkelijke 17de eeuwse insteek weer teruggebracht en de wenteltrap kwam weer op de oorspronkelijke plaats. In 1993 werd de werkplaats achter de binnenplaats verbouwd tot showroom. De voormalige toonkamer kon nu worden ingericht als klein museum van oud hang- en sluitwerk, 19de eeuwse facturen en kasboeken. De combinatie van klassiek vakmanschap en een breed assortiment is zo succesvol, dat Weijntjes in snel tempo vier nieuwe vestigingen kon openen.

Terug naar homepage