Nieuwendijk 180                                                  1012 MT Amsterdam
J.J. Schoth Lederwaren en Reisartikelen
Sinds 1892 – 2015

Sinds 1892 is op de Nieuwendijk 180, hoek St. Nicolaasstraat, schuin tegenover de Beurspassage, de winkel van Schoth gevestigd. Schoth is nog één van de weinige overgebleven familiezaken in Amsterdam. De oprichter was parapluiefabrikant Jacobus Josephus Schoth, in 1868 geboren in Baerle-Nassau. Hij trouwde in 1892 met de Nijmeegse Johanna Mathilda Meulenberg. Haar vader Edmund Meulenberg was eigenaar van de in 1889 opgerichte later Koninklijke Nijmeegsche Parapluie- en Parasolfabriek. Uiteraard zorgde deze fabriek voor de bevoorrading van de winkel in Amsterdam. Volgens Ed Schoth, de vierde generatie en huidig directeur van de BV sinds 1994, werd het Jugendstil – winkelpand waar zijn overgrootvader begon, in 1892 opgeleverd. Schoth woonde met zijn gezin boven de winkel. Hij overleed in 1950. Al die jaren bleef de winkel in handen van één familie. Zoon, kleinzoon en achterkleinzoon, alle drie met de naam Edmundus Schoth, volgden hem op. In 1979 werd een filiaal geopend in de Beurspassage 10, genaamd ‘Beau Sac’, dat op 1 oktober 1990 weer werd opgeheven.

Aanvankelijk verkocht Schoth paraplu’s, parasols en wandelstokken, dé mode accessoires van die tijd en van ver daarvoor. Schoth verkocht niet alleen parasols voor in de tuin, maar ook kleine parasols om de bleke teint van welgestelde dames tijdens de wandeling tegen de zon te beschermen. Een echte heer ging in die tijd niet op pad zonder wandelstok of paraplu. Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw verdwenen deze modieuze accessoires uit het straatbeeld. In de jaren zeventig werden veel goedkopere ‘plu’s’ ingevoerd uit het Verre Oosten. Vakanties naar het buitenland kwamen op gang en ook het toerisme werd voor het centrum van Amsterdam steeds belangrijker. Vandaar dat het oorspronkelijke assortiment van de winkel van lieverlee veranderde in tassen, koffers en aanverwante zaken. Bijgaande foto toont de winkel omstreeks 1910. Het Hofleveranciersbord betrof eigenlijk de fabriek in Nijmegen.

Na 123 jaar sloot de winkel op 1 juli 2015 voorgoed haar deuren en dat betekent weer een familiebedrijf minder in de stad.

Terug naar homepage