Rokin 72       1012 NS Amsterdam       t: 020 – 6231981       e: [email protected]       w: www.schmidtoptiek.nl
Schmidt Optiek
Sinds 1866 – Hofleverancier

De winkel van Schmidt, gevestigd op de hoek van Rokin 72 en de Wijde Kapelsteeg, is de oudste optiekwinkel in ons land. Hier worden niet alleen brillen verkocht, maar van oudsher ook barometers, hygrometers, verrekijkers, toneelkijkers en loepen voor uiteenlopende doeleinden. Vanaf de oprichting in 1866 tot 1948 heeft de zaak onder leiding gestaan van Johann Michaël Schmidt en zijn nazaten. Daarna hebben anderen de directie overgenomen.

J. M.Schmidt was goudsmid en begon in 1866 een winkel in de Sint Nicolaasstraat. In 1873 verhuisde hij naar de Wijde Kapelsteeg 1, waar hij zijn ‘Magazijn De Gouden Bril’ opende. Zijn twee zonen Johan Michael en Johan Cristiaan kochten in 1916 het hoekpand Rokin 72 met de aangrenzende panden Wijde Kapelsteeg 2 en 4. De bouwvallige panden werden gesloopt en naar ontwerp van architect P. van Dijk in 1917/ ’18 opnieuw opgebouwd. Aan de buitenzijde zijn allerlei versieringen aangebracht. Vanaf het dak gluurt een gebeeldhouwde aap met een verrekijker naar de passanten beneden. Aan de zijgevel staat boven de eerste verdieping een beeld van Zacharias Janssen (ca.1588 – ca.1632), van wie lang gedacht werd dat hij de uitvinder was van de verrekijker. Beide beelden zijn van beeldhouwer D.P. Polet. Aan de voorkant zijn twee in zandsteen gebeeldhouwde mannenkoppen te zien, de één met bril, de ander met lorgnet. Tenslotte werd het pand nog verfraaid met twee brillen met smeedijzeren dragers, als uithangbord. Opvallend ook is de zware houten winkelpui, die aan beide zijden tot aan de tweede verdieping reikt. Alle glas – in – lood ramen in het pand zijn van glazenier J.W. le Nobel.

Schmidt heeft als een van de weinige Amsterdamse winkels nog een authentiek interieur. Het werd in 1918 door de firma J.B. Hillen uitgevoerd en is nog voor een belangrijk deel in de oorspronkelijke staat. Hillen had destijds een meubelfabriekje op het Damrak 66 – 67. Alle meubels zijn gemaakt van Cubaans mahonie. De drie pastafels zijn in dezelfde stijl veel later gemaakt. In 2001 is de winkel met behoud van de oorspronkelijke materialen, onder leiding van architect Manfred Kausen opvallend fraai gerenoveerd. Het winkelpand behoort tot de 200 nieuwe Rijksmonumenten. (Foto: Hanno Giethoorn)

Lees verderTerug naar homepage