Rokin 98       1012 KZ Amsterdam       t: 020 627 54 54 / 624 96 88       e: [email protected]       w: www.premsela.com
Premsela & Hamburger Antiek, Zilver en Juwelen
Sinds 1823. Hofleverancier

Voor kunsthandelaars is het moeilijk toeven op het Rokin, nu de boel al jaren overhoop ligt vanwege de bouw van de Noord-Zuidlijn. Na bijna een halve eeuw op Rokin 120, verhuisde Premsela & Hamburger in 2000 naar Rokin 98, het voormalige pand van kunsthandelaar Bernard Houthakker. Musea en verzamelaars behoren tot de internationale veelal vaste klantenkring. Naast antieke en oude juwelen verkoopt Premsela in eigen atelier vervaardigde sieraden. Ook kun je er terecht voor taxaties en reparaties. Sinds kort is de zilver- en juwelenwinkel ook online.

In 1811 koos winkelier Meyer Jacob Praag voor de Burgerlijke Stand de achternaam Premsla. Premsla is een ‘verhollandsing’ van de naam Przemysl, een stadje in het zuidoosten van Polen. Zijn zoon Meyer Jacob Premsela, sloot in 1823 een contract met Jacob Meyer Hamburger. Zij vestigden zich in de Sint Anthoniebreestraat 21. Het slijpen van stenen en glas was hun voornaamste bezigheid. De zaak werd voortgezet door twee zonen van Premsela, David en Jacob Meyer, Hamburger was toen al overleden. Koningin Sophie, de echtgenote van koning Willem III, benoemde de heren omstreeks 1850 tot Hoflapidaires, dan wel officiële edelsteenslijpers. Later ontwikkelden zij zich als verkopers van ‘Soliede Gouden – en Zilveren werken, Horlogiën, Koralen en Gesteenten.’ In 1869 verhuist de winkel naar de Nieuwe Hoogstraat 29 en in 1921 naar een veel groter pand op de hoek van de Nieuwe Hoogstraat en de Kloveniersburgwal 39.

Op last van de Duitse bezetters werd de zaak in maart 1943 gesloten en vervolgens leeggeroofd. Meyer Jacob Premsela en zijn familie overleefden de oorlog niet. Uitgezonderd zijn oudste dochter Jenny, die met haar echtgenoot Mozes Heiman Gans (Max) naar Zwitserland was gevlucht. Samen hebben zij na de oorlog de zaak weer opgebouwd. In 1953 verhuisde de firma naar Rokin 120. Max Gans schreef ondermeer ‘Juwelen en Mensen. De geschiedenis van het bijou van 1400 ­ 1900’ en in 1971 het ‘Memorboek, platenatlas van het leven der joden in Nederland van de Middeleeuwen tot 1940’. In 1973 ontving Premsela & Hamburger het predikaat hofleverancier. In 2000 verhuisde het bedrijf naar Rokin 98. De huidige firmanten zijn Jenny Gans-Premsela, edelsmid en haar zoon juwelier Wiet Gans, inmiddels de zesde generatie. (zie foto)

Terug naar homepage