Dam 20                    1012 NP Amsterdam                    t: 020 623 28 37                    w: www.peek-cloppenburg.nl
Peek & Cloppenburg Modemagazijn
Sinds 1869.

De meeste Peek & Cloppenburg-winkels vind je in Duitsland, met als hoofdvestiging Düsseldorf. Nederlandse vestigingen zijn er in Den Haag en Rotterdam. Maar de enige echte Peek & Cloppenburg staat op de Dam in Amsterdam. Het monumentale winkelgebouw links van het Koninklijk Paleis, naar ontwerp van Anton Joling, werd op 11 april 1917 geopend en is hét visitekaartje van deze kledinggigant. Geen verbetering van het Damplein vond men destijds het ‘levenloze en grauwe bouwwerk’ dat jarenlang ‘Het Broekenpaleis’ werd genoemd. Nu staat het op de lijst van nieuwe Rijksmonumenten.

Op 2 januari 1870 meldden de uit Westfalen afkomstige Johann Peek (1845-1907) en Heinrich Cloppenburg (1844-1922), in het Rotterdamsch Nieuwsblad dat zij een vennootschap waren aangegaan ‘ten doel hebbende den handel in Manufacturen en Lakens’. Zij begonnen in de Rotterdamse Hoogstraat. Al spoedig werden een coupeur en enkele kleermakers aangesteld en begonnen zij met de verkoop van ‘gemaakte’ heren – en jongenskleding. Hun eerste filiaal openden zij in 1880 in Utrecht. In 1885 werd de eerste Amsterdamse winkel geopend op de Nieuwendijk 168, later uitgebreid met 170. P&C; was bijna van meet af aan een gecombineerd maat – en confectiebedrijf. Door de grote omzet kon zij en masse en dus goedkoop produceren, waardoor de verkoopprijzen laag konden blijven.

Net als De Bijenkorf besloot ook P&C; in 1914 te verhuizen van de Nieuwendijk naar de Dam. Oorlog of niet, hun ondernemingsgeest werd niet getemperd. Om aan de benodigde bouwgronden te komen namen zij de ‘Maatschappij De Dam’ over, eigenaar van 13 percelen aan de Dam, het Rokin, de Kalverstraat en de Kromelleboogsteeg. Vervolgens kregen zij toestemming om de hele zuidzijde van de Dam tussen Kalverstraat en Rokin af te breken. Zo verdween een schilderachtige rij huizen, om plaats te maken voor dit gigantische bouwwerk. Als troost voor dit verlies werden rondom het gebouw 14 gevelstenen ingemetseld die tot op de huidige dag herinneren aan de namen van de huizen die hier ooit stonden. Het winkelpand is diverse malen gemoderniseerd. Het laatst in 1991. En… er zitten nog steeds twee Cloppenburgs in de hoofddirectie.

Lees verderTerug naar homepage