Willemsparkweg 11            1071 GN Amsterdam            t: 020 662 24 55            e: [email protected]            w: www.pasteuning.nl
Pasteuning Wijn en Catering
Sinds 1876

Sinds 1893 is de winkel van Pasteuning gevestigd op de Willemsparkweg 11 en de huidige eigenaar Erik Muller, wiens moeder een Pasteuning is, is de vijfde generatie. Bartholomeus C.H. Pasteuning geboren in 1845 in Amsterdam, was in 1876 als kruidenier gevestigd in de Marnixstraat 19. In 1880 verhuist hij naar de Boerhaavestraat 9, om zich tenslotte in 1893 definitief te vestigen in een nieuw gebouwd pand op de Willemsparkweg 11. Het pand op de Willemsparkweg/hoek Alexander Boersstraat is gebouwd naar een ontwerp van J.H. Lesmeister. De eerste steen werd gelegd door Emalia Maria Magdalena Pasteuning oud 5 jaar en 10 maanden op 21 juli 1893. Met zijn ‘Comestibles en Fijne Vleeschwaren’ was Pasteuning van meet af aan dé winkel voor de gegoede burgers van deze luxe nieuwbouwwijk bij het Vondelpark. Hij besteedde veel tijd aan zijn klanten en vaak hielp de hele familie een handje mee. De service was zo groot, dat de firma zelfs per bakfiets boodschappen bezorgde bij een goede klant die verhuisd was naar Overveen. En betalen? Dat kwam later wel. Rond 1910 kreeg Pasteuning tegenover hem op nummer 9 concurrentie van H. Vingerhoed, een filiaal van de destijds beroemde slagerij uit de Kalverstraat, eveneens met Fijne Vleeschwaren, Kaas en Comestibles. De eerste zelfbedieningszaak in de levensmiddelenbranche verscheen in 1947, enkele jaren later gevolgd door de eerste supermarkt. Veel zelfstandige kruideniers werden daarvan de dupe en verdwenen. Pasteuning wist zich steeds aan te passen en is nu bij de nieuwe trendy bewoners van Oud-Zuid vooral bekend als wijnspecialist en cateraar.

Bart Pasteuning werd omstreeks 1915 opgevolgd door zijn zoon Gerrit, die met vrouw en 12 kinderen boven de winkel woonde. Gerrit overleed in 1939. Zijn weduwe zette met haar zonen Gerard en Jan de zaak voort. In 1987 werd Jan’s zoon Otto eigenaar. Erik Muller, wiens moeder een Pasteuning is, is inmiddels de vijfde generatie. Erik Muller hielp al op zijn vijftiende zijn oom Otto in de winkel, maar daar bleef het in eerste instantie bij. Hij ging werken als informaticus, maar belandde uiteindelijk toch weer in de winkel en werd in 1999 eigenaar. Muller is gek van wijnen en raakt er niet snel over uitgepraat. Inmiddels telt zijn selectie zo’n 900 verschillende soorten, waarvan een groot deel door hem zelf wordt geïmporteerd. Zowel particuliere wijnliefhebbers, als diverse (sterren)-restaurants en cafés behoren tot zijn klantenkring. Pasteuning verzorgt voor kantoren en bedrijven luxe lunches, exclusieve borrelhapjes en zelfs uitgebreide diners.

Update: Per 1 januari 2018 draagt Pasteuning de cateringactiviteiten over aan Mark’s Party & Catering in Diemen.

Lees verderTerug naar homepage