Keizersgracht 455 / hoek Leidsestraat                                     1017 PB Amsterdam
Metz & Co Mode en Luxe artikelen
1740 – 2013

Metz & Co is al meer dan 100 jaar gevestigd in het imposante gebouw ‘New York’ op de hoek Keizersgracht 455 / Leidsestraat, maar bestaat al veel langer. Moses Samuels, wiens ouders omstreeks 1740 uit Metz naar Amsterdam kwamen, was de oprichter. Hij begon met een groothandel in zijden stoffen en linten, eerst in de Jodenbreestraat, later in de St. Anthoniesbreestraat. Na een kort verblijf in de Kalverstraat, betrok Metz in 1908 het pand in de Leidsestraat.

Het was vooral Joseph de Leeuw, eigenaar en directeur van Metz & Co tussen de beide wereldoorlogen, die het warenhuis tot grote bloei bracht. Hij gaf opdrachten aan ontwerpers als Oud, Rietveld, Bodon, Salomonson, Stam, Le Corbusier, Von der Rohe, Breuer en Aalto en bracht deze onder de aandacht van het winkelend publiek. Hierdoor werd Metz toonaangevend in Nederland op het gebied van meubels en moderne vormgeving. In 1902 kreeg Metz van Liberty in Londen het generaal agentschap voor de exclusieve verkoop van Liberty stoffen en kunstnijverheid in heel Nederland en de overzeese koloniën.

Joseph’s zoon Hendrik zette de winkel na de oorlog in dezelfde traditie voort. In 1973 verkocht hij bij gebrek aan opvolging Metz & Co aan het Liberty Concern in Londen. In 1988 is Metz overgenomen door een investeringsmaatschappij.

Als vanouds verkoopt Metz smaakvolle artikelen. In de kelder de fraaie serviezen, bestekken en keukenattributen. Op de parterre het glaswerk van bekende ontwerpers en andere luxe artikelen. De afdelingen met stoffen en design meubels tref je sinds kort helaas niet meer aan bij Metz. Alle etages zijn ingeruimd voor de winkels van bekende kledingmerken.

In april 2012 is Metz na 104 jaar verhuisd naar het pand Leidsestraat 1 – 3. Maart 2013. Na nog geen jaar in het nieuwe onderkomen in de Leidsestraat 1 – 3/hoek Herengracht, gaat Metz & Co opnieuw verhuizen. Waarheen is nog onduidelijk. We gaan er maar van uit dat dit het definitieve einde betekent van dit eens zo bijzondere warenhuis.


Lees verderTerug naar homepage