Damrak 86                                          Amsterdam
F. W. Löning Horloge- en chronometermakers
1838 – 1984

Nog slechts enkele jaren verwijderd van de viering van het 150-jarig bestaan zag een van de laatste horlogers in onze stad, Franz Eckmann, zich in 1984 genoodzaakt zijn winkel aan het Damrak onder de naam F.W. Löning te sluiten. Een winkel met kostbare uurwerken aan het Damrak was een nogal riskante onderneming geworden en dat maakte het zaken doen beslist minder aangenaam. Maar ook de grond werd te duur voor een goeddeels ambachtelijk bedrijf. Gerenommeerde horlogezaken als Lameris in de Leidsestraat, Brokke in de Kalverstraat en Uilkema in de Reguliersbreestraat verdwenen al eerder van het toneel. Dat deze speciaalzaak toch zo lang heeft kunnen bestaan, ondanks de concurrentie van niet alleen de grote warenhuizen maar ook van de juweliers, is wel heel bijzonder. Een horloge bij Löning gekocht was altijd een eerste klas merkhorloge en wanneer er iets aan haperde, dan werd het snel en vakkundig gerepareerd.

De uit het Duitse Lingen afkomstige oprichter Franz Wilhelm Löning vestigde zich in 1838 als horlogemaker in de Nes. Al na enkele jaren kon hij voor f.5000,- een huis kopen ‘Op ‘t Water’ bij de Beurs nr 89, later Damrak 87 geheten, waar hij een zaak van eerste klas merkhorloges, regulateurs en chronometers opende. Het Damrak is altijd al heel druk geweest. Gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de haven waren er steeds veel winkels die de zeevarenden konden voorzien van instrumenten en andere benodigdheden, zoals zeekaarten, atlassen, victualiën, chronometers en klokken. Franz Löning zat dus goed hier. Franz Wilhelm Löning had twee dochters en een zoon. De zoon ging naar Amerika en bleef kinderloos. Eén van de dochters trouwde met H.Martens, een bekende horloger aan het Rokin 18. De andere dochter Berthe trouwde met Franz Werner Eckmann, een horlogemaker uit Essen, die bij haar vader in dienst was. Franz Werner Eckmann werd in 1880 de opvolger van Löning. De oorspronkelijke naam van de winkel bleef behouden.

In november 1984 werd de winkel na 147 jaar definitief gesloten om plaats te maken voor een nieuw verschijnsel in onze stad: een bankwisselkantoor.

Lees verderTerug naar homepage