Utrechtsestraat 79            Amsterdam      
Edmund Klophaus Staalwaren
1900 – 1987

Winkels waar een uitgebreid assortiment scharen en messen wordt verkocht zie je nauwelijks meer. De staalwarenwinkel van de familie Klophaus in de Utrechtsestraat 79 was een typisch voorbeeld van een ouderwetse speciaalzaak, die zich meer dan 85 jaar in Amsterdam heeft weten te handhaven.

Oprichters waren Edmund Klophaus en zijn vrouw Alma Volmer, beiden afkomstig uit Ohligs bij Solingen in Duitsland. Jacob Klophaus, de vader van Edmund, had daar een ‘Fabrik in Taschen – und Feder- Messer und Chirurgische Instrumenten Messer.’ Hij was één van de ongeveer 500 fabrikanten die Solingen rond 1900 telde. De in 1876 geboren Edmund, vertrok in 1900 met zijn vrouw Alma naar Amsterdam, waar hij in de Utrechtsestraat 107 zijn winkel met slijperij opende. In 1907 verplaatsten zij hun winkel naar nr 79.

Vader Jacob leverde vanuit zijn fabriekje in Solingen jarenlang een belangrijke bijdrage aan het winkelassortiment. Op de begeleidende facturen schreef hij in een uiterst fijn maar onleesbaar handschrift hele brieven aan Edmund en zijn vrouw Alma. Behalve messen, scharen, wapens en munitie, verkocht Klophaus in die beginperiode ook ‘Oudekerksche schaatsen, Friesche en Linschoter doorlopers en Beste Boerenschaatsen.’

Drie generaties Klophaus hebben de winkel gerund. Maar ook voor dit soort winkels geldt, dat de warenhuizen en de grote zaken in huishoudelijke artikelen roet in het eten hebben gegooid. Een winkel als Klophaus kon niet opboksen tegen de uiterst scherpe prijzen die zij konden hanteren voor bijvoorbeeld een Gero-cassette.

Lees verderTerug naar homepage