Leidseplein 35           1017 PS Amsterdam           t: +31 (0) 20 626 5844           e: [email protected]       w: www.ivy.nl
Ivy Flowers
Sinds 1898

Ivy Flowers is niet een winkel waar je even snel naar binnen loopt voor een eenvoudig bosje narcissen. Dit is een zaak voor het ‘grotere werk’. Kijk naar de etalages. Enorme exotische planten, bloemstukken, kleurige vazen en schitterende bloempotten. Ogenschijnlijk is het een heel rustige zaak, daar in het hartje van de stad, maar achter de schermen wordt hard gewerkt om de bestellingen, die voor 90% telefonisch binnenkomen, uit te voeren. Boeketten en tafelversieringen, maar ook pralerige bloemstukken, waarmee gala’s en staatsbezoeken of succesvol afgesloten zakelijke transacties worden opgefleurd. De firma schuwde de vernieuwing niet, zoals nog altijd te zien is aan het ‘Nieuwe Zakelijkheid interieur’ van Karel Sijmons uit 1934.

De oprichters van Ivy Flowers waren Walter Kebl en Isaac Lijndraajer. Aan het eind van de 19de eeuw vertrokken zij naar Londen om daar bij Moyses Stevens op Berkeley Square – een topnaam onder de bloemisten en leverancier aan het Engelse hof – te worden opgeleid. Bij feestelijke gelegenheden tijdens de regeerperiode van King Edward maakten zij in de stad enorme gevelversieringen. Ook gingen zij met dozen vol bloemen naar de Londense upper ten om daar ter plekke hun salons te versieren. Zij brachten stapels foto’s mee terug van hun werkstukken, inclusief een getekend portret van Lady Ivy. Want ook bij de Lady thuis hadden zij menigmaal tot haar grote tevredenheid de salons versierd. Toen de beide bloemisten kenbaar maakten dat zij zelf in Amsterdam een op de Engelse bloemsierkunst geïnspireerde winkel wilden beginnen, was zij onmiddellijk bereid hen daarbij financieel te ondersteunen. Uit grote dankbaarheid kreeg de nieuwe zaak, die in 1898 werd geopend in de Utrechtsestraat 51, haar naam.

In 1901 verhuisde Ivy naar het Leidseplein. De huidige eigenaar Jan Dippell Ritzinger, die in 1972 een bijna failliete zaak overnam, gaf in enkele jaren tijd de flowershop weer zijn ouderwetse grandeur. Vaste bestelling tweemaal per week was een bos witte anjers voor Prins Bernhard. Want sinds zijn verloving in 1936 droeg hij altijd een witte anjer in het knoopsgat van zijn linker rever en dat hield hij zijn leven lang vol.

Lees verderTerug naar homepage