Vijzelgracht 15       1017 HM Amsterdam       t: 020 – 6248757       e: [email protected]           w: www.patisserieholtkamp.nl
Holtkamp Patisserie
Sinds 1886.

In de fraaie etalage van banketbakkerij Holtkamp staat een keur aan ouderwets gebak: Apfelstrüdel, Richelieux, Gemberbolussen, Petite Madeleine, Palermo-, Reerug en Canache cake, Arnhemse Meisjes, Friese Dumkes, Halvemaantjes en Meringues. Stuk voor stuk creaties uit de klassieke receptuur, waar verse ingrediënten en pure smaken de basis zijn.

Al 120 jaar is op dit adres een banketbakkerij gevestigd, waarmee dit een van de oudste nog bestaande banketbakkerijen in Amsterdam is. Nadat Vijzelgracht 15 was verbouwd tot winkelpand, opende George van Nie hier in 1886 als eerste een banketbakkerij. In 1969 namen Cees Holtkamp en zijn vrouw Petra de zaak over van de nazaten van Van Nie. Holtkamp introduceerde na verloop van tijd de vermaarde kalfsvlees-en garnalencroquetten, die na lange afwezigheid weer op de kaart van menig gerespecteerd restaurant kwamen. In 2002 droegen zij de banketbakkerij over aan hun dochter Angela en haar man Nico Meijles.

De verrukkelijkste creaties als de Sachertorte, de mokkaschuimtaart, de Schwarzwalder of het Goetheertje, staan geëtaleerd in een opvallend interieur, dat George Van Nie jr. in 1928 liet ontwerpen door architect Piet Kramer (1881-1961). Een tegelvloer in lichtblauw en okergeel, met zwarte en grijze accenten. Wandvitrines van licht gelakt eiken- en palissanderhout, versierd met zwart coromandel (gestreept ebbenhout) en geflankeerd door met wollen stof beklede panelen. Vooral de geschilderde decoraties in art-decostijl op de muren boven de vitrines vallen op. In 2004 lieten Angela en Nico de winkel restaureren. Over het ontwerp, in de stijl van de Amsterdamse School, was nergens documentatie te vinden. Friso Kramer, industrieel ontwerper en zoon van Piet, bevestigde dat het winkelinterieur van zijn vader is, die als kind op Vijzelgracht 10 woonde, tegenover banketbakker Van Nie. Vijzelgracht 15 staat nu op de lijst van ‘gezichtsbepalende monumenten’. Wat ruimte betreft is er sinds de restauratie weinig veranderd: naast de twee toonmeubels, lijkt er nog slechts plaats voor twee verkoopsters en acht klanten. De bakkerij beneden daarentegen, waar al het heerlijks gemaakt wordt is royaal bemeten. Diverse ruimten van naast en achter gelegen panden lopen in elkaar over. Een klein winkeltje met grote allure.

Lees verderTerug naar homepage