Heiligeweg 40       1012 XS Amsterdam       t: 020 6234781       e: [email protected]      w: www.english-hatter.nl
The English Hatter Herenmode
Sinds 1935

In mei 2010 bestaat The English Hatter, gespecialiseerd in klassieke Engelse herenmode, 75 jaar. De winkel aan de Heiligeweg 40 valt met haar ouderwetse uitstraling onmiddellijk op. De etalages aan weerszijden van de verdiepte ingang zijn quasi-nonchalant volgestouwd met allerlei zaken die een man nodig kan hebben, zonder dat hij door modieuze fratsen wordt afgeleid. Pullovers, overhemden, pyjama’s, alles van de beste kwaliteit. Van oudsher verkoopt The English Hatter, de naam zegt het al, veel hoeden en petten, zoals de Italiaanse Borsalino’s, de Amerikaanse Stetsons en de Bugatti-pet. Ook accessoires als manchetknopen, dasspelden, zijden pochets, paarlemoeren baleintjes voor versteviging van de boordpunten, leren etuis met manicureset en zelfs sokophouders. Eenmaal binnen wordt de uitstalling op vrijwel dezelfde voet voortgezet. Een pijpenla is het, met parketvloer en een ouderwets mahoniehouten interieur. Op de toonbanken staan molens met stropdassen en sokken. In de wandkasten de overhemden, zoals het klassieke van Hanson & Krane of de Peters Brothers van zachte Oxford-katoen met buttondown boorden, de Lacoste polo’s en de Schotse William Lockie pullovers, sinds 1874 gemaakt van dubbeldraads lamswol. Boven op de kasten de kleurrijke originele hoedendozen waarin de Stetsons zo’n halve eeuw geleden bij de klant werden afgeleverd. Ook al is het daar binnen een aangenaam rommeltje, dat wil niet zeggen dat de klant alles zelf overhoop kan halen. Medewerkers van The English Hatter zijn er om de gewenste artikelen op de toonbank uit te spreiden, of om te adviseren bij het passen van een hoed of pet. Waar vind je dat nog? In 1955 werd aan de overkant op nr. 53 een filiaal geopend onder de naam Kent. Deze winkel is in december 2009 verplaatst naar de Beethovenstraat 7B. Sinds 1961 is er ook een winkel aan het Binnenhof 41 in Amstelveen.

De oprichter van The English Hatter was Abraham Cijfer, agent en makelaar in thee, die de dagelijkse leiding opdroeg aan zijn zwager Gerard Reeser. Na de oorlog sluiten Cijfer en Reeser een vennootschap. Na het overlijden van Reeser in 1949, neemt zijn weduwe E. Reeser-Voogel zijn plaats in. Als Cijfer in 1953 afscheid neemt, wordt hij opgevolgd door Casper Garrels, al jaren medewerker bij The Enghlish Hatter. In 1975 treedt mevrouw Reeser uit, waarna Casper Garrels directeur wordt. In 1979 wordt Casper Garrels jr. mededirecteur en in 1998 wordt deze eigenaar van The English Hatter.

Update: Begin 2017 werden de vier winkels van het familiebedrijf The English Hatter overgenomen door ondernemer Clé Enneking.

Lees verderTerug naar homepage