Rokin 122           1012 LC Amsterdam           t: +31 (0) 20 6231658           e: [email protected]           w: www.hartantiques.com
Mathieu Hart Antiquiteiten
Sinds 1878

Mathieu Hart Antiquiteiten is een van de laatste generalistische antiquairs, met een echte winkel. Hart is sinds 1942 gevestigd in een monumentaal grachtenpand aan het Rokin en heeft zijn grote collectie verspreid over verschillende etages. Naast Hollandse – en Franse meubels van de 17e eeuw tot empire, koperen en kristallen kroonluchters en de gebruikelijke collectie van antiek gebruiksgoed, zoals schildpaddozen, Westerwalder kruidenpotten en Delfts aardewerk, heeft hij een indrukwekkende collectie Amsterdamse gravures, kaarten en platte gronden.

Een aantal jaren was het een grote puinhoop op het Rokin vanwege de metrowerkzaamheden.Toch wist eigenaar Erik Hart (zie foto), kleinzoon van Mathieu, de kop hier nog prima boven water te houden, omdat zijn winkel net als elke andere winkel altijd open is, zegt hij, behalve op zondag. Dat schijnt voor een antiquair nogal uitzonderlijk te zijn. Erik is de vierde generatie van de familie Hart die zich met de handel in antiek bezighoudt. Zijn overgrootvader Frits is in 1878 begonnen met het vergaren en opslaan van antiek in pakhuizen in de buurt van het Waterlooplein. Diens zonen Mathieu en Lodewijk begonnen vervolgens ieder een eigen antiekzaak in Keulen: Mathieu op het Domhof tegenover de Dom en Lodewijk in de Aachenerstrasse. Lodewijk had daarnaast ook een zaak op het Noordeinde in Den Haag. In 1942 werden hun winkels in Duitsland gesloten, waarna zij met een klein deel van de handel naar Nederland vertrokken. Mathieu vestigde zich op Rokin 122 in Amsterdam en Lodewijk trok naar zijn zaak in Den Haag. In 1961 werd Alfred Hart, zoon van Mathieu, eigenaar van de antiekzaak op het Rokin.

In 1926 vestigde kunsthandel A. Vecht zich in dit pand, totdat deze in 1935 verhuisde naar Rokin 56. In de tijd van Vecht is het hoge 18de eeuwse grachtenpand verbouwd tot winkelpand. De hoge stoep werd weggehaald, waarna het souterrain verhoogd kon worden tot winkelruimte. Op de bordeauxrode winkelpui zijn heel opvallend in gotische letters de namen Antiquités en Mathieu Hart, sinds 1878, in bladgoud geschilderd. Deze letters zijn in 1938 ontworpen voor de twee zaken in Keulen.

Lees verderTerug naar homepage