Johan van Hasseltweg 45        1021KN Amsterdam-Noord        t: 020 – 624 9725         e: [email protected]         w: www.josharm.nl
Jos Harm Exclusieve haarden en kachels
Sinds 1889

Zaken die hun oorsprong hebben in de negentiende eeuw en die gedurende vijf generaties van vader op zoon overgaan, zijn betrekkelijk zeldzaam. Het bedrijf van de Amsterdamse familie Harm is er zo een. Jos Harm is de vierde generatie en zit inmiddels al meer dan een halve eeuw in het vak. Hij voelt zich in dit familiebedrijf als een vis in het water en weet zeer onderhoudend te vertellen over de voor- en nadelen van de diverse verwarmingssystemen, over de stormen die de branche de laatste decennia heeft doorstaan en over de bijzondere kwaliteiten van zijn voorvaderen. Jos Harm heeft misschien wel de grootste collectie houtkachels, elektrische haarden en gaskachels van heel Nederland en is autoriteit op het gebied van stooktechnieken. De firma ontwikkelt nieuwe stooksystemen, adviseert, ontwerpt, fabriceert, repareert en restaureert.

In het bedrijf werken nu 15 mensen waaronder een aantal bekwame restaurateurs. De kracht van het bedrijf is dat het een totaalpakket levert aan de klant. Open haarden worden op maat gemaakt in elke gewenste stijl, naar ontwerp van Harm of naar dat van de klant. Daarnaast levert de firma bijbehorende artikelen zoals blaasbalgen, potten voor de houtblokken, in eigen werkplaats gemaakte vonkenschermen en vuurkorven. Schoorstenen worden zonodig aangepast en onderhouden. Oude marmeren schoorsteenmantels kunnen worden gerestaureerd en moderne veel kleinere mantels worden naar eigen ontwerp gemaakt van zandsteen.

Terwijl Jos Harm al sinds 1953 de scepter zwaait in het bedrijf aan de Vijzelgracht, berust de dagelijkse leiding nu bij de vijfde generatie de zonen Jeroen en Roger Harm. Van een verdere uitbreiding van het bedrijf aan de Vijzelgracht was geen sprake, de boel ligt daar al jaren overhoop vanwege de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn. In een gloednieuw gebouw naar ontwerp van de Amsterdamse architect Max van Huut opende de vijfde generatie Harm in 2004 een tweede vestiging op de Johan van Hasseltweg 45 in Amsterdam-Noord, waarin naast een forse showroom ook het kantoor en de nieuwe werkplaats gehuisvest is.

Update: Vanaf januari 2009 is de showroom aan de Vijzelgracht gesloten.

Lees verderTerug naar homepage