Spui 11        1012 WX Amsterdam        t: 020 – 624 23 23        e: [email protected]        w: www.berkelmuziek.nl
Hampe & Berkel Muziek
Sinds 1842.

Op 25 oktober 1842 vestigde Ernst Friedrich Wilhelm Hampe, een contrabassist uit Osnabrück, zich aan het Spui in een van de zes grachtenpandjes die daar toen naast elkaar stonden. Het Spui was een schilderachtig grachtje, dat de Boerenwetering met de Amstel verbond. In 1882 werd het Spui gedempt en in de jaren daarna verdween ook het grootste deel van de oorspronkelijke bebouwing. Alleen het pandje van Hampe en dat van de buren, nu nr. 13, bleven tot op de dag van vandaag overeind. Wilhelm Hampe was een bekend vioolbouwer in zijn tijd. Als eerste importeerde hij de saxofoon in Nederland, in 1841 uitgevonden door de Belgische instrumentmaker Adolphe Sax. De verkoop van saxofoons werd interessant aan het eind van de 19de eeuw, na het ontstaan van de harmonie-en fanfarekorpsen. Nog interessanter werd de ‘sax’ na de introductie van de Amerikaanse jazzmuziek in de jaren 1920/1930.

Wilhelm’s zoon Ernst Hampe bleef meer dan een halve eeuw aan de muziekhandel verbonden. In zijn tijd werd de collectie snaar-en strijkinstrumenten uitgebreid met blaas- en slagwerkinstrumenten. In 1898 werd Hampe hofleverancier, nadat hij een violoncel aan koning Willem III had mogen leveren.Tot 1992 waren vier generaties Hampe eigenaar van de winkel aan het Spui. Daarna nam gitarist Tom van Berkel (zie foto) die hier al jaren werkte de zaak over, sindsdien enthousiast terzijde gestaan door medewerker en musicus Siard de Jong.

Hampe & Berkel is de oudste nog bestaande muziekinstrumentenwinkel in Nederland. Weinig lijkt er veranderd in het eeuwenoude pand aan het Spui. Hampe specialiseert zich in akoestische gitaren en heeft daarmee een internationale reputatie opgebouwd. Was het niet Eric Clapton die het bespelen van de akoestische gitaar zo populair maakte? Traditioneel bij Hampe zijn de blokfluiten, met belangrijke merken als de Duitse Moeck en Mollenhauwer en de Nederlandse Aura. Verder vind je hier exotische snaarinstrumenten als bouzouki’s, mandola’s, viola’s en de saz. Regelmatig worden oude gebruikte instrumenten aangeboden, zoals een Hohner mondharmonica uit 1925. Behalve muziekinstrumenten verkoopt Hampe ook instructie dvd’s, studieboeken en bladmuziek. Op een hoger gelegen verdieping van het pand kun je de lessen volgen van multi-instrumentalist en muziekdocent Paul van Vlodrop in het bespelen van de gitaar, de 5-string banjo en de mandoline. Een inspirerender locatie kun je je niet wensen.

Lees verderTerug naar homepage