G.A. Goldschmeding Piano – en Orgelhandel
Raadhuisstraat 46-50 1872-1986

De winkel bestaat al lang niet meer. Maar de naam Goldschmeding is voor velen een begrip, al is het alleen maar omdat het bedrijf in de eerste deccenia van de vorige eeuw een groot deel van christelijk Nederland van een huisorgel heeft voorzien. Nog regelmatig worden tweedehands piano’s en orgels van Goldschmeding op internet aangeboden. Goldschmeding had vestigingen in Amsterdam en tal van andere plaatsen in Nederland. De meest bekende was die in de Amsterdamse Raadhuisstraat 46-50, waar de firma van 1923 tot haar sluiting in 1986 gevestigd was.

Gerardus Goldschmeding, de oprichter van dit bekende familiebedrijf, begon zijn carrièrre in 1848 bij Pieter Flaes en Georg D. Brünjes, die een fabriekje hadden in pijporgels en pianofortes in de Warmoesstraat 141. De orgelbouwers Flaes & Brünjes waren destijds heel bekend in de orgelwereld. Hun compagnonschap werd in 1869 verbroken. Terwijl Flaes orgelman bleef, verplaatst Brünjes zijn muzikale liefde naar de piano’s. Na het overlijden van Brünjes in 1872 kon Goldschmeding het bedrijfje overnemen. Behalve pianino’s van eigen fabrikaat, verkocht hij ook die van Flaesz, Pleyel en Cuyper. Niet lang daarna deden de Amerikaanse orgels hun intrede. Deze orgels voorzien van een nieuw ‘zuigwindsysteem’, waren voor het eerst in Europa te zien op de wereldtentoonstelling in Wenen in 1873. Van huis uit gereformeerd, zag Goldschmeding veel in het verbreiden van het harmonium als huismuziekinstrument. Hij was de eerste die in 1875 deze instrumenten importeerde. Zijn zoon Dirk Goldschmeding ontwierp in 1899 een eenvoudige, snel te leren Harmoniumcursus, die een oplage van vele tienduizenden behaalde.

Tenslotte kwamen de elektronische orgels op de markt en nog veel meer geavanceerde apparatuur. Het viel voor een van origine ‘piano-orgelhandelaar oude stijl’ niet meer bij te benen.

Lees verderTerug naar homepage