Warmoesstraat 67              1012 HX Amsterdam              t: + 31 (0) 20 624 0683              e: [email protected]              w: www.geels.nl
Geels & Co Koffiebranderij en Theehandel
Sinds 1866 – 2013

Wie maakt er niet graag een omweg om bij Geels in de Warmoesstraat een paar pakken vers gebrande koffie te halen? De ware liefhebber proeft het verschil. Geels heeft zo’n 20 soorten koffie in het assortiment. De Coffea arabica levert de beste kwaliteit bonen. Zacht en verfijnd van smaak. De grof gemalen Guatemala Antigua is heerlijk voor de cafetière. Verder vind je hier alles wat met het koffie-en theedrinken te maken heeft, zoals espressomachines, koffiemolens, kopjes, bekers, bewaarblikken, koekjes, bonbons en een ouderwetse service.

In de ‘Amsterdam Gids met Platen’, een uitgave uit 1882 van Tj. Holkema, staat een korte beschrijving van ‘Geels’ Nederlandsche Stoomkoffiebranderij en Magazijn van Koffie en Thee’. ‘Flink verheft het zich met zijn sierlijke onderpui, welker spiegelruiten bijna tot de straat reiken, waardoor de eigenlijke winkel met zijn fraai geschilderd plafond en die talrijke sjineesch verlakte bussen en trommels en kristallen vazen, door groote spiegels zoo veelvoudig weerkaatst, zulk een gunstig aanzien verkrijgt. Achter den winkel is het pakhuis voor gebrande koffie en de branderij zelve. De firma Geels & Co. heeft door haar verscheidenheid van goede merken koffie en thee, gepaard aan een flinke bediening (…) zich een goeden naam en een talrijke cliëntèle weten te verwerven.’ Dat was 127 jaar geleden en dat is nu nog steeds het geval. In 1885 woedde er een flinke brand in de koffiebranderij van Geels. De verbouwing die daarna noodzakelijk was werd uitgevoerd naar een ontwerp van de toen 21-jarige architect Albert Jacot voor wie dit zijn eerste opdracht was. Daarna zou hij nog heel wat winkelpanden in de stad gaan ontwerpen. Tot circa 1985 werd de koffie in het achterste gedeelte van het pand gebrand, totdat er een verbod kwam van de gemeente vanwege brandgevaar. Eenmaal per week wordt er nu nog verse koffie gebrand, maar niet meer aan huis.

Oprichter was Antonius Geels (1833 – 1892) die zich omstreeks 1866 in de Warmoesstraat vestigde. Theo zijn enige zoon volgde hem in 1892 op. Diens zoon Herman werd in 1913 directeur van de koffiebranderij en Hermans broer Theo werd in 1923 medevennoot. In 1969 werd Piet-Hein Geels, zoon van Theo, directeur en vanaf 2001 is zijn dochter Esther Geels, de vijfde generatie, eigenaar van dit unieke familiebedrijf.Na 147 jaar is op 26 april 2013 Geels & Co voorgoed uit de Warmoesstraat verdwenen, om verder te gaan als internetwinkel.

Terug naar homepage