K.F. Deuschle-Benger Tricotage en Lingerie
Paleisstraat 19. 1886 – 1987.

Karl Friederich Deuschle begon in 1886 een winkel in wollen tricot ondergoed in de Kalverstraat 157. Hij was getrouwd met Julie Benger, dochter van de tricotagefabrikant Wilhelm Benger uit Stuttgart. Deze had van Dr. Gustave Jaeger het patent gekregen op het vervaardigen van het door hem gepropageerde zuiver wollen ondergoed. De zoöloog en hygiënist Gustave Jaeger (1832-1916) ontvouwde zijn woltheorieën in 1870 in zijn boek ‘Gezondheidscultuur’. De mens is van dierlijke oorsprong en moet zich daarom uitsluitend kleden met producten van dierlijke afkomst. Het wollen ondergoed zou een heilzame uitwerking hebben op de doorbloeding van de huid. Het ruwe materiaal moest in de natuurlijke staat blijven en mocht beslist niet geverfd worden. Om de borstrokken en lange onderbroeken zonder gevaar voor krimpen te kunnen wassen, moest je het heel lang weken en daarna wassen met ammoniakzeep.

Het echtpaar Deuschle-Benger introduceerde het grauwe Jaeger ondergoed in Nederland en het hoofddepot was bij hen in de Kalverstraat. In 1900 verhuisde de winkel naar Kalverstraat 166 en in 1962 naar de Paleisstraat 19.

De laatste eigenaar was Walter Karl Deuschle, kleinzoon van de oprichter. Hij verkocht dames – en herenondergoed van de allerbeste kwaliteit en veelal van Zwitsers fabrikaat. Het was één van de schaarse winkels in de stad waar de liefhebbers nog zuiver wollen ondergoed konden kopen. De laatste jaren bracht hij naast het vertrouwde Jaeger, ook wat modieuzer ondergoed, maar zo frivool als het ondergoed in de winkel van buurman Palazzina is het toch nooit geworden.

Terug naar homepage