Rokin 140 – 142                                          1012 LE Amsterdam
Maison de Bonneterie Modewarenhuis
Hofleverancier    1889 – 2014

Maison de Bonneterie is een van de weinige overgebleven grote modezaken in ons land uit het begin van de twintigste eeuw. De winkels in Amsterdam en Den Haag zijn nog altijd eigendom van de familie van de oprichters en de vierde generatie zit nu in de directie. Josef Cohen en Rosa Wittgenstein openden in 1889 in de Kalverstraat 181 hun eerste winkel in manufacturen en gebreide goederen, De Bonneterie. Met de komst van de confectie, werd het assortiment uitgebreid met dames-en kinderkleding en bijbehorende accessoires. De winkel richtte zich destijds op de meest welvarende burgerij, die niet zo zeer uit was op ‘haute couture’, maar op kwaliteit en degelijkheid.

Na enkele uitbreidingen naar naastgelegen panden, kreeg architect Albert Jacot in 1907 van het echtpaar Cohen de opdracht om ter plekke een groot modemagazijn te ontwerpen. De nieuwe winkel werd op 15 maart 1909 feestelijk geopend. De grootste blikvangers waren de prachtige glas-in-lood lichtkoepel, de honderden kristallen lampjes langs de gaanderijen en de etalages, de kristallen kroonluchters, de twee brede trappen en de lift in het middengedeelte van het gebouw. Dit soort winkelinterieurs, naar voorbeeld van de grote 19de eeuwse warenhuizen en modemagazijnen in Parijs, is nauwelijks meer te vinden en zeker niet in Nederland. De winkel van De Bonneterie is terecht een Rijksmonument.

Nog steeds werkt De Bonneterie met grote regelmaat aan de modernisering van haar winkelinterieur. Dit te realiseren, zonder aantasting van het monumentale karakter van het winkelgebouw is een moeilijke opgave. In de zomer van 2009 zijn de interieurs van de filialen van Maison de Bonneterie in Amsterdam en Den Haag rigoureus verbouwd, naar ontwerp van de Engelse architect Charles Dunnett. De Bonneterie ging een samenwerkingsverband aan met internationale modehuizen, zo’n dertig shop-in-shops hebben dat najaar hier hun intrek genomen. Een nieuw logo en een nieuwe huisstijl maakten de verandering compleet.

Maar helaas. Na 125 jaar een toonaangevende plek te hebben vervuld in het winkellandschap van Amsterdam en Den Haag, heeft Maison de Bonneterie besloten de kledingwinkels van het familiebedrijf in deze plaatsen in september 2014 te sluiten. Door de te lang aanhoudende recessie is het economisch niet langer verantwoord de activiteiten voort te zetten, maakte de directie van het bedrijf op 21 februari van dit jaar bekend.

Lees verderTerug naar homepage