Nieuwe Spiegelstraat 45-b       1017 DG Amsterdam       t: + 31 (0) 20 623 3103       e: [email protected]       w: www.aronson.com
Aronson Antiquairs
Sinds 1881

In Amsterdam zijn nog zeven kunsthandels/antiquairs, die hun oorsprong hebben in de 19de eeuw, terwijl het ook nog familiebedrijven zijn. Aronson Antiquairs sinds 1969 gevestigd in de Nieuwe Spiegelstraat 39, is daar één van. In 2006 is het vier verdiepingen tellende pand, waarin behalve de collecties ook een bibliotheek en een ontvangstruimte zijn ondergebracht, gerenoveerd. Robert Aronson de huidige directeur volgde zijn vader Dave op na diens overlijden in januari 2007. Voordat hij zich in 1992 met hem associeerde werkte hij twee jaar bij het veilinghuis Sotheby’s in Londen. Sindsdien is hij internationaal actief op het gebied van Delfts aardewerk, Chinees porselein en Europese meubelen. Liefhebbers van het TV programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, kennen Robert Aronson als expert Europees aardewerk. Robert Aronson is inmiddels de vijfde generatie in een familie van antiquairs.

Zijn overgrootvader David verhuisde van Arnhem naar Amsterdam, begon een antiekzaak op de Spiegelgracht en trouwde in 1910 met Clara Bonewit. Hun zoon Abraham, geboren in 1916, groeide thuis letterlijk op tussen het antiek, waarvan het niet altijd duidelijk was of het bij de huiselijke inventaris hoorde of bij de handelsvoorraad. Ook hij kwam bij zijn vader in de zaak. De winkel verhuisde van de Spiegelgracht naar de Nieuwe Spiegelstraat 64. Toen de oorlog uitbrak ging de winkel dicht, waarna de voorraad door een door de Duitse bezetter aangestelde ‘Verwalter’ werd verkocht. Abraham’s ouders werden verraden en weggevoerd en stierven september 1942 in Auschwitz. Hun zoons Nico en Ab konden bijtijds onderduiken. Na de oorlog huwde Ab de Harlingse Sara Sientje (Noentje) Speyer en samen met zijn broer Nico probeerde hij de antiekzaak weer op te bouwen. Nico emigreerde in 1951 naar Australië. Voor Ab braken na de jaren vijftig gouden tijden aan. De economische groei maakte dat er weer belangstelling kwam voor antiek. Aronson verkocht aan musea en aan privéverzamelaars. In 1967 werd Dave de enige zoon van Ab en Noentje firmant van Aronson Antiquairs. Aanvankelijk handelde hij in zilver, klokken en antieke meubelen, maar gaandeweg specialiseerde hij zich in 17de en 18de eeuws Delfts aardewerk, waar hij lyrisch over kon vertellen. Dave Aronson behoorde in zijn vakgebied tot de top-5 van de wereld. Samen met zijn zoon Robert schreef hij diverse kunsthistorische publicaties, zoals onlangs nog ‘Dutch Delftware Plaques. A Blueprint of Delft, Amsterdam 2008’, dat helaas na zijn overlijden uitkwam.

Update: In 2016 is Aronson verhuisd naar Nieuwe Spiegelstraat 45-b

Terug naar homepage