Home 1 2 3
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (3)

Vooroorlogse ‘life-style’

In 1929 ging Magazijn De Vlijt opnieuw verhuizen en ditmaal voor het laatst. Van Hobbemastraat 5 naar de P.C. Hooftstraat 62. Hobbemastraat 5 en de belendende percelen moesten worden afgebroken vanwege de uitbreiding van het al lang bestaande Café Parkzicht tot Parkhotel. Alle andere filialen waren inmiddels al afgestoten. Het karakter van de straat veranderde in die halve eeuw in menig opzicht, maar Magazijn De Vlijt bleef een vooroorlogse sfeer uitdragen, terwijl het assortiment langzaam reduceerde tot knopen, garen en band. In de P.C. waar de winkelhuren tot onwaarschijnlijke hoogte waren opgelopen, waar enkele geselecteerde winkeliers zich opwierpen als “de professionals in life-style, die zich sterk maken voor liefhebbers van kijken en kopen op niveau”, werd reikhalzend uitgekeken naar de winkel van mevrouw Schade, maar zij wilde voor geen geld haar winkel verkopen. Nog steeds had ze veel plezier in haar werk en als ze moe was deed ze gewoon de winkel even dicht.

‘Vrouwtje Vlijt’ neemt wraak

In maart 1996 overleed Anna Schade van Westrum. Over haar graf heen heeft ‘Vrouwtje Vlijt’, zoals ze in de buurt wel genoemd werd, wraak genomen op ‘de aasgieren’ die popelden om haar knopenwinkeltje te gelde te maken.’ Toen ze nog leefde kondigde ze al aan dat die nog aardig op hun neus zouden kijken. Ze vertelde al eerder dat zij in haar testament een clausule heeft laten opnemen dat het pand P.C. Hooftstraat 62 pas tien jaar na haar overlijden te koop mocht worden aangeboden. En in die tussentijd mocht de winkel ook niet worden verbouwd. Noodgedwongen nam een verre nicht nog geruime tijd de plaats in van ‘Vrouwtje Vlijt’.

Anna Schade van Westrum – Herr. Meer dan een halve eeuw tussen de fournituren. Foto Erik Hesmerg 1988

Bronnen

Anna Schade van Westrum – Herr, maart 1988

Els van Wageningen, Maandblad Ons Amsterdam, jrg.1988, nr7/8

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten