Home 1 2 3
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (2)

Anna Herr uit Württemberg

Mevrouw Schade van Westrum, die een licht Duits accent had, kwam als Anna Herr in 1922 op 16-jarige leeftijd naar Amsterdam, om daar haar zuster, die hier al een tijdje eerder naar toe gekomen was, gezelschap te houden. Anna Herr werd geboren in het Schwarzwald en groeide op in Württemberg. Haar vader was ingenieur, haar moeder kwam uit een sterk boerengeslacht. Zij kon zich de dag dat zij hier aankwam nog levendig voor de geest halen. Zij droeg een prachtige nieuwe jurk en zij had vier vlechten, twee vielen over haar schouders en twee waren boven op haar hoofd bevestigd met een grote strik. Zij en haar zuster waren volontair in een groot hotel. Jaren later leerde Anna Herr de in 1906 in het Duitse Br?hl geboren Amsterdamse tabakshandelaar Severinus Willem Gerhard Schade van Westrum kennen, wiens vader eigenaar was van de enig overgebleven Manufacturenwinkel De Vlijt in de P.C. In 1937 begon Anna Herr haar carriere in deze winkel. Haar huwelijk op 11 maart 1943 met de zoon van de eigenaar was van korte duur. Deze kwam vlak na de oorlog door een ongeval om het leven. In 1947 werd Anna Schade-Herr eigenares van de winkel W.A. Schade & Zn., die toen te boek stond als kleinhandel in damesmodellen, kleinvakartikelen, huishoudgoed, onderkleding, babygoed, corset-en toiletartikelen.

Magazijn De Vlijt

De Amsterdamse familie Schade van Westrum had in de 19de eeuw al diverse zaken in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Arnhem. In oude adresboeken komt de naam Schade vaak voor en velen van hen handelden in manufacturen. Anthony Wilhelmus Schade (1832–1916) is waarschijnlijk begonnen in de winkel van Sinkel op de Nieuwendijk. Sinkel bezat naast de grote zaak, verscheidene kleine depôts in garen, band en zeep, onder de naam ‘De Vlijt’. Een aantal van die winkels heeft Schade overgenomen. In 1848 opende hij een Magazijn De Vlijt op de Nieuwendijk 237, bij de Dam. In 1883 kwam er een filiaal in de winkelgalerij aan de westzijde van het Paleis voor Volksvlijt en in 1884 opende zijn zoon Wilhelmus Anthony Schade een Magazijn De Vlijt in de Leidsestraat 32-34. Inmiddels waren zij Hofleveranciers. In 1908 werd de winkel op de Nieuwendijk opgeheven en verplaatst naar Leidsestraat 55. Vervolgens verhuisde de winkel in 1919 naar Hobbemastraat 5.

Een circulaire uit 1884

Een zorgvuldig bewaard briefje uit 1904 met een bestelling voor Koningin Emma aan W.A. Schade & Zonen van Magazijn De Vlijt, toen nog gevestigd in de Leidsestraat 32-34. Coll. Fam.Schade van Westrum

Katoenbaal van Johan Kip

In 1919 verhuisde Magazijn De Vlijt van de Leidsestraat naar Hobbemastraat 5, waar tot dan toe ‘De Katoenbaal’ van Johan Kip gevestigd was. Johan Kip was in 1885 begonnen in de Hartenstraat 1. Zijn zaak in de Hobbemastraat werd vanaf dat moment opgenomen in die van De Vlijt. In de Katoenbaal werden overigens ook interessante zaken verkocht zoals Bosscherband en Zeisterknoopen. Fil d’Alsace, een echte Franse katoen van Cartier- Bresson te Parijs ‘ in onveranderlijk Turksch Rood’. Haakkatoen van Max Hauschild, echte Bielefelder Katoenen- en Linnen zakdoeken, zweinskopgaren, Herculeswol voor kinderkousen, Simson Sajet en Estremadura Vigognie in diverse tinten.

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten