St. Luciënsteeg 23 – 25       1012 PM Amsterdam       t: 020 - 62 55 812       e: [email protected]       w: www.posthumuswinkel.nl
De Posthumuswinkel Maison de Gravure
Sinds 1865 - Hofleverancier

De Posthumuswinkel is al ruim een eeuw gevestigd in de St. Luciënsteeg 25 (tussen Kalverstraat en N.Z. Voorburgwal) en later uitgebreid met nr 23. Beide pandjes maken deel uit van het gebouwencomplex van het Amsterdam Museum. Een winkel als deze met houten pui en glas-in-lood bovenlichten zie je niet veel meer. Een diepe portiek met aan weerszijden etalages en een granito stoep met daarin de verstrengelde initialen DP van de oprichter Daniël Posthumus. In de muur links van de ingang staat de naam van de architect: J.H. Kröner. Verder wordt de aandacht getrokken door een kolossaal uithangteken: een gebogen arm die een stempel vasthoudt, met onderop het huisnummer 25. Boven de ingang prijkt het Hofleveranciersbord van Koningin Wilhelmina, dat de broers Posthumus in 1920 ontvingen, ‘nadat zij op de zilveren belegstukken van de uitmonstering van de paarden van het Koninklijk Huis, het koninklijk wapen hadden gegraveerd’. Bij Posthumus vind je nog steeds traditionele lakstempels met een monogram of initiaal en bijbehorende lakstaven. Verder brandstempels voor het onuitwisbaar merken van o.a. hout, leer, rubber en kunststof, bedrijfsstempels, blinddrukstempels en de uit Amerika geïmporteerde hobby–stempels. BN-ers laten er een stempel maken met hun handtekening. En…je kunt hier zelfs je iPod laten graveren. Posthumus heeft een bijzondere collectie handgeschept papier en levert prachtig drukwerk als huwelijkscirculaires en handgestrikte geboortekaartjes.

Handgraveur Johannes Daniël Posthumus (1838-1919) opende in 1865 een werkplaats in de Halsteeg, Damstraat sinds 1867. In 1871 verhuist hij naar de Warmoesstraat 47. Lakcachets vormden de hoofdzaak van zijn bedrijfje, want elk document van enig belang, maar ook brieven en diploma’s werden in die tijd voorzien van een lakstempel. In 1903 namen zijn zonen Willem en Louis Posthumus de zaak over en omstreeks die tijd verhuisden zij naar de St. Luciënsteeg 25. Rondom de stempelfabriek en de graveerinrichting ontstond een winkeltje waar de gefabriceerde artikelen werden verkocht. In 1939 werd de zaak gesplitst en de stempelfabriek verkocht aan de toenmalige directeur Johan van der Plaats. Na de oorlog verhuisde de fabriek naar de O.Z. Voorburgwal 316 en daarna naar de Oderweg 2. Zo kwam er meer ruimte voor de winkel in de St. Luciënsteeg, die zelfstandig verder ging onder de naam ‘De Posthumuswinkel’, sinds 2005 onder de directie van Peter Breurken en zijn vrouw Nathalie.

Terug naar homepage