Home 1 2 3
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (2)

Van krappe behuizing naar een gerestaureerde winkel op de hoek

Jan Kuyper was getrouwd met Christina Beems. Zij kregen twee kinderen, Jan en Stien. Zij moesten daar allemaal een woon- en slaapplaats vinden, want de voor- en achterwoninkjes boven de winkel werden door anderen bewoond. Een minuscuul optrekje achter de winkel diende dan ook als slaapgelegenheid. Jan en zijn vrouw sliepen in een bedstee, de zoon op de grond en de dochter in een stoel. De kleindochter herinnert zich de vele bezoekjes op zondagmiddag aan haar grootouders op de Elandsgracht. Urenlang zaten zij in de winkel achter elkaar thee te drinken aan weerszijde van de smalle toonbank. Dan gingen de luiken voor de ramen weg en werd er de hele middag naar buiten gekeken. Zoon Jan bleef ongetrouwd en zijn zuster Stien trouwde met Herman Tjemkes. In 1925 werd hun dochter Christina geboren.

Verbouwing van het winkelhuis

In 1932 vond Bouw- en Woningtoezicht dat het huisje op nr 80 diende te worden gemoderniseerd. De lage plafonds bijvoorbeeld zouden omhoog moeten en daarom moesten de bewoners eruit. Kuyper sr., toen 70 jaar, kocht het huis en ging het samen met een aannemer verbouwen. In die tijd kwam zijn zoon, die aanvankelijk als boekbinder werkte bij de sinds 1880 bestaande boekbinderij Stokkink op de Elandsgracht 56, bij zijn vader in de zaak. Hij bracht ook met een handkar de kolen rond in de buurt. Na een jaar was het huis klaar en konden Kuyper en zijn vrouw heel wat comfortabeler wonen. Dochter Stien en haar gezin kwamen op 2-hoog. Daarboven was nog een zolder.

Markt weg, zaken gaan door

In 1934 werd de markt verplaatst naar de Jan van Galenstraat. Helaas werd het middenstuk met de oude bomen na de oorlog een parkeerterrein. In 1935 overleed Kuyper sr. en toen kwam ook Stien in de zaak. Haar man Herman werkte toen nog in een asbestfabriek in Noord. In 1941 wilde hij meedoen aan de Februaristaking. Dat mocht niet, dus nam hij ontslag en ging ook in de winkel werken. Het drietal Jan, Herman en Stien zou een begrip worden in de buurt. Met vereende krachten kwamen zij de moeilijke oorlogsjaren door. Christina Beems, de vrouw van Kuyper sr, overleed in 1941. Van het driemanschap was het vooral Herman die steeds weer nieuwe idee�n had om de handel op gang te houden. Na de oorlog werd de winkel uitgebreid. Het oorspronkelijke slaaphokje werd bij de winkel gevoegd en het huis ernaast op de hoek van de Hazenstraat werd gekocht en in gebruik genomen als opslagruimte voor al het aardewerk. Herman Tjemkes overleed in 1968.

Klik voor vergroting

Beide winkelpanden na het bedekken van de houten betimmering van nr 78. In de jaren vijftig was plastic nog iets nieuws. De nieuwe tijd staat buiten uitgestald.

Klik voor vergroting

Elandsgracht en Hazenstraat in 1953. Achter de lantaarnpaal is nr. 80, achter de vrachtauto nr. 78 met de nog onbedekte houten winkelpuibetimmering. Rechts aardappelhandel F. Lindeman van 1869. Foto Stadsarchief

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten