Home 1 2 3 4 5
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (4)

Boldoot richt blik op het buitenland

Toen J.C. Boldoots enige zoon, de in 1850 geboren Johannes Jacobus, zijn opleiding in het buitenland had voltooid, gingen vader en zoon in 1871 een vennootschap aan. Daarmee belandde het bedrijf in een nieuwe ontwikkelingsfase. De jonge Boldoot richtte zijn aandacht op het buitenland en dat had ondermeer tot gevolg dat in 1875 de Keulse reukwaterfabriek van de firma Johann Maria Farina, in de Sterngasse 9 en 11 werd overgenomen. Joannes Jacobus richtte zijn blik op het buitenland. Op 5 november 1875 verscheen hij voor Karel Joseph Koch, Koninklijk Pruisisch notaris te Keulen, om de overdracht te bekrachtigen van de oudste en beroemdste Keulse reukwaterfabriek, de al eerder genoemde firma Johann Maria Farina, Sternengasse 9 en 11. Vanaf die tijd was Boldoot in staat de in Amsterdam gemaakte produkten niet alleen te vergelijken maar ook te verbeteren met de recepten, waarvan de stad Keulen zo lang het monopolie had bewaard. Boldoot/Farina bleef gevestigd in de Sternengasse totdat de fabriek in 1941 werd verwoest.

Einde Boldoot dynastie

Op 31 maart 1876, nauwelijks een half jaar na de succesvolle transactie van zijn zoon in Keulen, overleed op 67-jarige leeftijd Jacobus Cornelis Boldoot (2e gen.). Inmiddels was de eau de colognefabriek tot ver over de grenzen bekend. In 1879 werd Boldoot bekroond met een gouden medaille op de Exposition Internationale des Sciences Appliquées á l'Industrie te Parijs. Er zouden nog vele andere onderscheidingen volgen. Vijf Europese Koninklijke hoven verleenden Boldoot de titel Hofleverancier. In 1898 overleed de derde generatie Boldoot kinderloos. Naar zijn wens werd de N.V. Boldoot door familieleden voortgezet. Jan van Vlijmen werd directeur.

Concurrentie in Amsterdam

Tot omstreeks 1870 had Boldoot in Amsterdam geen concurrentie te duchten. Daarna zouden ook anderen hun geluk gaan beproeven met de bereiding van eau de cologne.Toen werd in de Warmoesstraat 134 de Eau de Cologne - en parfumfabriek van Adler en Hartzfeld gevestigd. Tien jaar later in 1880 hadden beide bedrijven gezelschap gekregen van Van der Poel en Oly op de Nieuwendijk 113 en de firma H.L. Luysteraar in de Quellijnstraat 43 . Ook hadden twee van de vele uit Keulen afkomstige Farina's zich als fabrikant en winkelier gevestigd : F.Maria Farina op het Singel 213 en Angelo Marie Farina "vis á vis le marche Occid." (de Westermarkt). Rond 1890 waren het Van der Bult en Van Dijk op de Oudezijds Achterburgwal 108 die de 'echte Dr. Joh. G. Mezger’ eau de cologne fabriceerden. Mezger was de grondlegger van de fysiotherapie, die van 1870 - 1888 praktijk hield in het Amstel Hotel, alwaar hij de Europese adel ontving. Omstreeks 1900 vestigde Alph.M. Huver zich als eau de colognefabrikant op de Nieuwezijds Voorburgwal 75 en in de Korte Spinhuissteeg 1 de Nederlandse eau de cologne Fabriek. Ook de distilleerderij van geurige bitters en likeuren Van Zuylekom, Levert & Co. (sinds 1684) in de Westerstraat 176-180, probeert een graantje mee te pikken en adverteert met : "Van Zuylekom's eau de cologne uitsluitend de beste kwaliteit geheel overeenkomend met de echte Keulsche Eau de Cologne".

Klik voor vergroting

Reclameplaatje uit de jaren twintig, toen Boldoot nog heel chic was

Klik voor vergroting

In de jaren vijftig wilde Boldoot kennelijk niet meer chic, maar eerder fris en vlot overkomen

Klik voor vergroting

Johannes Jacobus Boldoot (1850 – 1898), de derde Boldoot aan de top van het bedrijf, die de Keulse reukwaterfabriek J.M. Farina overnam.

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten