Home 1 2 3 4
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (3)

Willem Berkhoff onvermoeibare ijveraar voor vakopleiding

Willem Berkhoff, de enige Nederlandse banketbakker ooit vermeld in het Franse ‘Gulden Boek’, was de oprichter van de eerste Nederlandse Banketbakkersschool. Berkhoff was jarenlang hoofdredacteur van het blad ‘De Banketbakkerij’ en voorzitter van de in 1885 opgerichte Nederlandse Banketbakkers Ondernemers Vereniging. Zijn niet aflatende pleidooi voor een vakopleiding voor banketbakkers leidde in1924 tot de oprichting van de eerste Nederlandse Banketbakkers-vakschool, ‘De Berkhoff’, op nummer 80 van de Quellijnstraat.om precies te zijn. De school verhuisde in 1956 naar de Wibaustraat 220-222 en kreeg de naam van haar stichter. De Berkhoff is nu een VMBO – school voor Horeca, Bakkerij & Banket.

Verzameling historisch banketbakkersmateriaal

Mevrouw Berkhoff-Deelman, die ook meewerkte in het bedrijf, was een fervent verzamelaarster van historisch banketbakkersmateriaal, waaronder een unieke verzameling menu’s. Haar collectie vormde de basis voor het Banketbakkersmuseum Flevohof in Biddinghuizen, opgericht in 1924 door Willem Berkhoff. Het echtpaar had vier kinderen. Willem, de oudste, was voorbestemd om zijn vader op te volgen. Hij heeft ook jarenlang in de bakkerij gewerkt, maar het boterde niet tussen vader en zoon. Vandaar dat Berkfhoff senior het bedrijf in 1944 verkocht aan Kees Goetheer. De verbannen zoon begon een winkel op de Nassaukade en adverteerde met de tekst: ‘De enige echte Berkhoff’. Later verhuisde Willem junior naar Chili en opende in Santiago een banketbakkerij. Tot op hoge leeftijd bleven de Berkhoffs actief in de banketbakkerij. In de laatste oorlogsjaren warende grondstoffen schaars en veel banketbakkers hielden hun zaak net draaiende dankzij het ‘loonbakken’. Klanten leverden hun rantsoenen boter en suiker in en de volgende dag konden ze de koekjes of het gebak komen halen. De tijd van twaalf gangen tellende diners, durend van drie uur ’s middags tot s’ avonds laat, was voorgoed voorbij.

Kees Goetheer (1917 – 2001) opvolger van Willem Berkhoff

Kees Goetheer, geboren in 1917 in het Zeeuwse Wolphaartsdijk, stamt net als Berkhoff uit een bakkersfamilie; drie generaties gingen hem voor.Toen hij de winkel in april 1944 kocht, woonden de Berkhoffs nog boven de winkel. Goetheer: ‘Ik herinner me dat hij boven in zijn keukentje watertandend zat te bladeren in de kookboeken van Escoffier, terwijl hij roerde in een pan met suikerbieten of tulpebollen’.Feitelijk was het een onmogelijke tijd om de zaak over te nemen. ‘We kregen totaal geen grondstoffen meer. Gebakjes maakten we van magere melkpoeder, witte bonen en een beetje boter. En puddinkjes van melkpoeder en water, met een beetje essence erdoor en wat rozijnen. Die kostten zo’n 60 cent’. Op Dolle Dinsdag (5 september 1944) moest Goetheer onderduiken. Het bedrijf heeft daarna een jaar stilgelegen. Pas in het najaar van 1945 brandden de ovens weer. Na de oorlog trouwde Goetheer met Ada Grothoff, dochter van matrassenfabrikant Hugo Grothoff op de Herengracht. Goetheer had haar leren kennen bij buurman Eichholtz op nr 48, die er een comestibleszaak had. De winkel vam Anton Eichholtz - een broer van Ada’s moeder – werd in 1888 geopend. De eerste winkel van Eichholtz in de Leidsestraat – ooit bezat de firma 12 zaken - bestaat nog steeds.

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten