Home 1 2 3 4
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (1)

Berkhoff’s zoete dromen van suiker, room en chocola

Bijna 100 jaar sierde de handtekening van Willem Berkhoff de winkelpui van Leidsestraat 46. In october 1991 maakte zijn naam plaats voor de lichtbakken van banketbakker Errol Trumpie. Meer dan een halve eeuw was de fraaie 19de eeuwse banketbakkerswinkel eigendom van Berkhoff. In 1944 kocht Kees Goetheer de zaak van de 81-jarige Berkhoff en zette die ruim 40 jaar voort onder Berkhoffs naam en in diens traditie. Gedurende die tijd kon je in de Leidsestraat genieten van superieure banketbakkerscreaties. Er werden de verrukkelijkste dingen gemaakt. Het was arbeidsintensief werk en dat had z’n prijs. Achter de spiegelruiten lag al het heerlijks uitgestald: Canache-cake, Reerug, Manons, Marleentjes en Paula’s, Ambrosine – en Manillataart. Orchade staven, gemaakt van suiker en grof gedraaide amandelen, echte kraamvrouwenkost werd wel beweerd.

Willem Berkhoff (1863 – 1953) zoon van een broodbakker in Varsseveld

Willem Berkhoff, in 1863 geboren in Varsseveld, was zoon van een broodbakker. Ook de twee vorige generaties Berkhoff zaten in het vak. Wie het banketbakkersvak tot in de perfectie wilde leren, ging destijds naar het buitenland. Berkhoff liep stages bij gerenommeerde banketbakkers in Dresden, Zürich en Parijs. Hij besloot zijn studie in Wenen, bij Gerstner in de Kärtnerstrasse. Die winkel, toen al 150 jaar oud, was de top onder banketbakkers en leverancier van het keizerlijk huis Habsburg. Hier leerde Berkhoff ongetwijfeld zijn Wiener Apfelstr?del, Pischinger -, Linzer- en Sachertorte maken.

Salon met internationale allure voor dames uit Amsterdam en het Gooi

Als succesvol kok en banketbakker keerde Willem Berkhoff terug naar Nederland. In Amsterdam ging hij enkele jaren in betrekking. In oktober 1893 vestigde hij zich als confiseur-cuisinier in Amsterdam in de Eerste Constantijn Huygensstraat 104. In 1906 opende hij een tweede winkel met ‘Salons voor Ververschingen’ in de Leidsestraat 46. Een folder toont het prachtige winkelinterieur: Toonbanken met wit marmeren bladen, vitrines, spiegels en pilasters, beschilderde plafonds en kroonluchters. In de salons stonden ronde tafeltjes met fragiele Thonetstoeltjes. Aan de wand panelen met allegorieën die Berkhoff, schrijft hij trots, had laten schilderen naar de originelen van Mazarol in de Grote Opera van Parijs. De winkelpui was bekleed met zwart marmer, met daarin de naam W. Berkhoff in gouden letters. Achter de twee gebogen etalagevensters lagen de heerlijkheden verleidelijk uitgestald. Berkhoff legde zich toe op het verfijnde dus dure werk, zodat zijn klanten voornamelijk tot de zeer gegoeden hoorden. Hij verkocht zestig soorten koekjes met poëtische namen als Snetlaagjes, Palets des dames, Tierons, Baisers, Ottomanes, Bernhardines en Darthulas. Zijn Berkhoffjes, bitterkoekjes met cr?me au beurre in zes verschillende smaken, waren een delicatesse. Langs de spiegels stonden kristallen bokalen met zilverdragees, bruidsuikers en fondant, op de toonbanken elegante schalen met Delicieuses, Eclairs, Savarins, Madeleines, Babas, Roomhoorns en Soezen. Hij verzorgde de déjeuners, diners en soupers aan huis. Hij leverde honderd soorten hors d’oeuvre, froid et chaud, en vijftig verschillende puddingen. De luxe salon van Berkhoff, met internationale allure, werd een pleisterplaats voor dames uit Amsterdam en het Gooi.

Klik voor vergroting

In oktober 1893 vestigde Willem Berkhoff zich als confiseur-cuisinier in de Eerste Constantijn Huygensstraat 104.

De nieuwe winkel van Berkhoff met ‘Salons voor Ververschingen’ Leidsestraat 46, afgebeeld in een brochure uit 1907

Klik voor vergroting

Leidsestraat 46. Feestetalage ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1923.

Eigenaren

Willem Berkhoff 1893 - 1944
Kees Goedheer 1944 - 1985

sluiten

sluiten

sluiten